Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Besturen » Organiseer je bestuur

Decharge en kascommissie

Over decharge bestaan er binnen verenigingen misverstanden. Een correcte decharge is echter van groot belang binnen Goed Sportbestuur.

Decharge
Decharge is wellicht het beste te omschrijven als een goedkeuring van de bestuursverantwoording (het jaarverslag en de jaarrekening) en van het gevoerde beleid en bestuur.
Het is altijd de ledenvergadering die decharge geeft aan het bestuur. De decharge wordt dus niet alleen aan de penningmeester gegeven en ook niet door de kascommissie.
Het is mogelijk dat de verantwoording (jaarrekening en jaarverslag) een correct beeld geeft van het gevoerde bestuur en daarom wordt goedgekeurd, terwijl de ledenvergadering het niet eens is met het gevoerde bestuur. In dat geval zal geen decharge worden verleend.

Kascommissie
De kascommissie geeft eigenlijk geen advies voor decharge maar controleert en doet verslag van alleen de jaarrekening en financiële stukken. De Kascommissie doet geen uitspraken of advies betreffende het gevoerde bestuur.
Gebruikelijk is de mededeling van de kascommissie aan de ALV ‘De kascommissie adviseert de Algemene Ledenvergadering het bestuur decharge te verlenen’. Een praktische en correcte oplossing voor de ALV en het bijbehorende verslag is vervolgens de tekst: ‘Als de ledenvergadering ook instemt met het gevoerde bestuur, kan decharge aan het bestuur worden verleend’.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?