Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

Heb je interesse om vertrouwenscontactpersoon (VCP) bij jouw vereniging te worden? Dan vind je hier meer informatie.

Als VCP ben je hét laagdrempelig aanspreekpunt voor je vereniging. Samen met het bestuur werk je vooral aan preventie. En als het misgaat, dan weet je de KNSB te vinden voor ruggensteun. Je bent hiermee ook onderdeel van een actief landelijk netwerk in de sport.

Preventie en een zichtbaar beleid bij de vereniging vormen de helft van het werk. Als VCP heb je een belangrijke rol om jezelf goed benaderbaar te maken bij de vereniging en veilig sporten op de agenda te houden. Samen met het bestuur zet jij je in voor een eerlijke en positieve sportcultuur.

Binnen de vereniging ben je het eerste aanspreekpunt voor iedereen die opmerkingen, vragen of signalen heeft over seksuele intimidatie of ander grensoverschrijdend gedrag, zoals agressie en geweld, pesten en uitsluiting, discriminatie of een andere vorm van intimidatie. Of over een concreet incident een gesprek wil hebben of melding te doen bij de vereniging. Je bent makkelijk aanspreekbaar voor onder meer sporters, hun ouders, coaches, trainers, vrijwilligers, bestuursleden, kaderleden, toeschouwers en wijkagenten. Gesprekken zijn vertrouwelijk. Je gaat discreet met informatie om. Officieel betekent dit overigens niet dat de gesprekken onder geheimhouding vallen, zoals bij een formele vertrouwenspersoon of een arts.

Hierbij vind je een voorbeeld van een functieprofiel van een VCP: https://centrumveiligesport.nl/media/1088/functieprofiel-vertrouwenscontactpersoon-vcp.pdf

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?