Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB verenigingsmonitor 2022

Om verenigingen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen en inzichtelijk te maken hoe verenigingen zich tot elkaar verhouden doet de KNSB dit jaar voor de tweede keer mee met de Verenigingsmonitor.  De verenigingsmonitor brengt situaties van verenigingen in kaart op basis van een vragenlijst die verenigingen invullen. Na het invullen van de vragenlijst krijgen verenigingen gratis toegang tot een Benchmark Dashboard. Hierin kunnen bestuurders de vereniging op specifieke onderwerpen vergelijken met andere verenigingen binnen de KNSB, maar ook van andere sporten.  

De Verenigingsmonitor is ontwikkeld door NOC*NSF in samenwerking met sportbonden. Vorig jaar deden maar liefst 112 KNSB schaats- en inlineskateverenigingen er aan mee. Met het invullen kregen de verenigingen een goed beeld van de situatie van hun eigen vereniging op thema’s zoals bestuur, ledenbeleid, trainers, veilig sportklimaat, vrijwilligers en  financiën. De KNSB organiseerde daarna  sessies om met de  verenigingen aan de hand van het Benchmark Dashboard de uitkomsten te bespreken. Het leverde inspirerende en waardevolle gesprekken op tussen de deelnemende bestuurders.  

“De persoonlijke nabespreking met de KNSB vonden we heel fijn. Toch blijft het lastig de onderwerpen uit de monitor de nodige aandacht te geven, terwijl je ook te maken hebt met de waan van de dag. Misschien kan de KNSB daarin nog handvatten bieden?” – bestuur van Schaatsvereniging Utrecht

Verenigingsmonitor 2022


De KNSB doet ook dit jaar weer mee met de Verenigingsmonitor. De uitnodiging om mee te doen is gestuurd aan de secretaris van elke schaats- en inlineskatevereniging.

In het eerste jaar hebben we nog wel te maken gehad met wat “kinderziektes” van de Verenigingsmonitor. Dit jaar is de vragenlijst op diverse punten aangepast en gebruiksvriendelijker gemaakt. Verenigingen die voor de tweede keer deelnemen zullen bovendien zien dat een deel van de vragen al is voor ingevuld op basis van de antwoorden van vorig jaar. Het invullen zal in dat geval minder tijd kosten. Verenigingen die voor de tweede keer meedoen krijgen ook inzicht in hoe de vereniging zich van jaar tot jaar ontwikkeld. Als je de monitor meerdere jaren achter elkaar invult dan bouw je een overzichtelijke historie op en kun je ontwikkelingen goed volgen.

Niet alleen de vragenlijst, maar ook de wijze waarop de resultaten in het dashboard worden gepresenteerd, verandert. Met als doel de bestuurders te voorzien van nog betere, bruikbare en inspirerende informatie en inzichten. NOC*NSF werkt er hard aan om deze verbeteringen te realiseren.

Vragen

Bekijk hieronder een lijst met veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Wat heeft mijn vereniging aan dit onderzoek? 

Met het invullen van de vragenlijst wordt het bestuur zich bewust van hoe de vereniging er voor staat op verschillende thema’s’. het kan aanleiding zijn om bepaalde zaken in het bestuur te agenderen of op te pakken.

De uitkomsten van het onderzoek worden weergegeven in een Benchmark Dashboard. Het bestuur kan de vereniging op de verschillende thema’s vergelijken met andere verenigingen, zowel binnen de KNSB als bij andere sporten. De uitkomsten kunnen met de KNSB en andere verenigingen worden besproken. Op basis hiervan kun je jouw beleidsplannen herijken en nieuwe plannen ontwikkelen. Tevens vind je in de vragenlijst ook handige tips en best practices van andere verenigingen. 

De KNSB krijgt door dit onderzoek meer inzicht in de stand van zaken van de verenigingen op het gebied van onder meer technische zaken, doelgroepen, vrijwilligers, accommodatie en financiën en kan daar de ondersteuning van verenigingen op aanpassen.  

Hoe vaak kan een vereniging meedoen aan de Verenigingsmonitor?

Dit is het tweede jaar dat de KNSB verenigingen kunnen meedoen. We adviseren verenigingen die vorig jaar deelnamen ook nu weer mee te doen. Het levert je extra inzichten op in de ontwikkelingen van jaar tot jaar binnen jouw vereniging.

Waarschijnlijk kan er volgend jaar (2023) weer worden meegedaan en wordt daarna de frequentie teruggebracht tot 1 keer per twee jaar. Vanaf dat moment zou dat voldoende zijn om de ontwikkelingen binnen de verenigingen goed te blijven volgen.

 

Wat is het Benchmark dashboard?

De uitkomsten delen we met alle deelnemende verenigingen via een zogeheten Benchmark Dashboard. Dit is een tool waarin de gegevens van alle verenigingen samenkomen en (vergelijkende) resultaten overzichtelijk worden weergegeven. In het Benchmark Dashboard kan jij als bestuurder jouw vereniging vergelijken met een groep andere (schaats-) verenigingen. Bijvoorbeeld met verenigingen van dezelfde grootte of in dezelfde regio. Zo krijg je dus meer inzicht in de kwaliteit van je eigen vereniging ten opzichte van andere verenigingen, op allerlei gebieden. En je kunt van elkaar leren: op welke terreinen gaat het goed en op welke kun je nog verbeteringen doorvoeren?

Als jouw vereniging de vragenlijst invult, krijg je na de zomer toegang tot dit dashboard.  

 

Welke vragen worden er in de Verenigingsmonitor gesteld?

Wil je weten welke vragen er gesteld gaan worden? Hier vind je de pdf van de verenigingsmonitor 2022. Je kunt deze downloaden.

Hoe vul ik de vragenlijst in?

De secretaris van jouw vereniging heeft per mail een wachtwoord en gebruikersnaam ontvangen om de vragenlijst in te vullen.  Bij de vragenlijst zit een duidelijke instructie voor het invullen.

– De vragenlijst start met een hoofdmenu waarmee je makkelijk kunt navigeren door de vragenlijst;
– Je kunt (grotendeels) zelf de volgorde bepalen waarin je de onderdelen invult; 
– Je kunt de vragenlijst in etappes invullen. Klik op de link in de e-mail die in april naar de secretaris van jouw vereniging is gestuurd, dan kom je uit waar je de vorige keer was gebleven;
– Je kunt de vragenlijst samen met andere invullen. Het is mogelijk om hen een onderdeel van de vragenlijst toe te sturen

Wie vult de vragenlijst in?

De uitnodiging voor de verenigingsmonitor is gestuurd aan de secretaris van de vereniging. Daarnaast zijn ook de voorzitter en penningmeester hierover geïnformeerd. Omdat de vragen over veel verschillende onderwerpen gaan kan het slim zijn om de vragenlijst samen met andere bestuursleden in te vullen of de vragen onderling te verdelen. Je kunt na het beantwoorden van de vragen de vragenlijst eenvoudig door sturen aan een collega bestuurder zodat deze de vragen over een ander onderwerp kan beantwoorden. Deze kan de vragenlijst daarna weer terugsturen of doorsturen naar weer een ander bestuurslid. Spreek van te voren goed af wie welke vragen kan beantwoorden.  

Mijn vereniging heeft geen vragenlijst ontvangen?

Alle schaats- en inlineskate verenigingen hebben via de secretaris een uitnodiging ontvangen voor het invullen van de verenigingsmonitor. Heb je als vereniging geen uitnodiging ontvangen, maar wil je wel meedoen? Mail dan naar [email protected]

Wat zijn de ervaringen van andere verenigingen?

In 2021 was de Verenigingsmonitor voor schaats- en inlineskateverenigingen er voor het eerst. Eén van de vragen was of verenigingen andere verenigingen zouden aanraden om ook mee te doen. De helft van de verenigingen was daar positief tot zeer positief over. Een kwart van de verenigingen zouden het andere verenigingen niet aanraden om uiteenlopende redenen. De feedback is aanleiding geweest om de vragenlijst gebruiksvriendelijker te maken en ook te kijken hoe we de resultaten nog beter kunnen terugkoppelen.

Meerdere verenigingen gaven aan dat alleen het invullen van de vragenlijst al zinvol was en dat het soms leidde tot het agenderen van een thema op de bestuursvergadering. De sessies waarin met andere verenigingen de uitkomsten werden besproken werden over het algemeen als waardevol  ervaren.

Wie krijgt er inzicht in mijn ingevulde antwoorden?

Alleen de vereniging krijgt inzicht in de door de vereniging ingevulde antwoorden. In de Benchmark Dashboard is het namelijk alleen mogelijk om een vergelijking te maken met een groep van minimaal vijf verenigingen en zijn antwoorden dus niet te herleiden naar een bepaalde vereniging. Daarnaast krijgen medewerkers van de KNSB inzicht in de antwoorden, mits dit noodzakelijk is voor hun werkzaamheden. Ook de medewerkers van NOC*NSF die de data verwerken en het Dashboard maken hebben toegang tot de gegevens.

Hoe lang duurt het om de vragenlijst in te vullen?

Het invullen van de vragenlijst neemt c.a. 1,5 uur in beslag. Je hoeft dit niet in één keer te doen. Je kunt de vragenlijst namelijk in gedeeltes invullen door iedere keer de link in de e-mail te gebruiken. Tevens is het mogelijk om het invullen door verschillende bestuursleden te laten doen.

Daarnaast wordt het invullen van de monitor elk jaar steeds sneller, aangezien we in 2022 de antwoorden van vorige editie zullen inladen die je slechts hoeft te controleren en eventueel moet aanpassen en aanvullen. 

Tot wanneer kan ik de vragenlijst invullen?

Je kunt de vragenlijst invullen tot en met maandag 20 juni 2022. Daarna wordt de vragenlijst gesloten. Een jaar later volgt een nieuwe ronde. 

Hoe kom ik weer terug in mijn vragenlijst?

Om weer terug te gaan naar je eigen vragenlijst, heb je je eigen unieke link nodig. Deze vind je in de e-mail die de secretaris van je vereniging in april heeft ontvangen.

Wanneer krijg ik toegang tot het Benchmark Dashboard

Je krijgt na de zomer toegang tot het Benchmark Dashboard wanneer je de Verenigingsmonitor 2022 volledig hebt ingevuld. De inloggegevens van het Dashboard worden in de periode september-oktober 2022 gestuurd naar de contactpersoon. 

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?