Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Verenigingsmonitor 2023

Om verenigingen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen en inzichtelijk te maken hoe verenigingen zich tot elkaar verhouden doet de KNSB dit jaar voor de derde keer mee met de Verenigingsmonitor.  De verenigingsmonitor brengt situaties van verenigingen in kaart op basis van een vragenlijst die verenigingen invullen. Na het invullen van de vragenlijst krijgen verenigingen gratis toegang tot een Benchmark Dashboard. Hierin kunnen bestuurders de vereniging op specifieke onderwerpen vergelijken met andere verenigingen binnen de KNSB, maar ook van andere sporten.  

De Verenigingsmonitor is ontwikkeld door NOC*NSF in samenwerking met sportbonden. In 2022 deden 57 KNSB schaats- en inlineskateverenigingen er aan mee. Dit jaar hebben 60 KNSB-sportverenigingen de vragenlijst volledig ingevuld. Met het invullen kregen de verenigingen een goed beeld van de situatie van hun eigen vereniging op thema’s zoals bestuur, ledenbeleid, trainers, veilig sportklimaat, vrijwilligers en  financiën in het nieuwe dashboard. De KNSB organiseert sessies om met de verenigingen aan de hand van het dashboard de uitkomsten te bespreken. Het levert inspirerende en waardevolle gesprekken op tussen de deelnemende bestuurders.  

“De persoonlijke nabespreking met de KNSB vonden we heel fijn. Toch blijft het lastig de onderwerpen uit de monitor de nodige aandacht te geven, terwijl je ook te maken hebt met de waan van de dag. Misschien kan de KNSB daarin nog handvatten bieden?” – bestuur van Schaatsvereniging Utrecht

Verenigingsmonitor 2023


Vragen

Bekijk hieronder een lijst met veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Wat heeft mijn vereniging aan dit onderzoek? 

Met het invullen van de vragenlijst wordt het bestuur zich bewust van hoe de vereniging er voor staat op verschillende thema’s’. Het kan aanleiding zijn om bepaalde zaken in het bestuur te agenderen of op te pakken.

De uitkomsten van het onderzoek worden weergegeven in een dashboard. Het bestuur kan de vereniging op de verschillende thema’s vergelijken met andere verenigingen, zowel binnen de KNSB als bij andere sporten. De uitkomsten kunnen met de KNSB en andere verenigingen worden besproken. Op basis hiervan kun je jouw beleidsplannen herijken en nieuwe plannen ontwikkelen. Tevens vind je in de vragenlijst ook handige tips en best practices van andere verenigingen. 

De KNSB krijgt door dit onderzoek meer inzicht in de stand van zaken van de verenigingen op het gebied van onder meer technische zaken, doelgroepen, vrijwilligers, accommodatie en financiën en kan daar de ondersteuning van verenigingen op aanpassen.  

Kan elke vereniging meedoen aan de Verenigingsmonitor?

We nodigen sportverenigingen uit om mee te doen. Het levert je extra inzichten op in de ontwikkelingen van jaar tot jaar binnen jouw vereniging.

Rond september krijg je vervolgens inzicht in de resultaten.  Na deze editie zal de verenigingsmonitor in het vervolg iedere twee jaar worden uitgestuurd. Dat betekent dat de eerstvolgende keer in april 2025 is (en daarna in april 2027 etc.).  

Wat is het Benchmark dashboard?

De uitkomsten delen we met alle deelnemende verenigingen via een dashboard. Dit is een tool waarin de gegevens van alle verenigingen samenkomen en (vergelijkende) resultaten overzichtelijk worden weergegeven. In het dashboard kan jij als bestuurder jouw vereniging vergelijken met een groep andere (schaats-) verenigingen. Bijvoorbeeld met verenigingen van dezelfde grootte, in dezelfde regio of van dezelfde discipline. Zo krijg je dus meer inzicht in de kwaliteit van je eigen vereniging ten opzichte van andere verenigingen, op allerlei gebieden. En je kunt van elkaar leren: op welke terreinen gaat het goed en op welke kun je nog verbeteringen doorvoeren?

Welke vragen worden er in de Verenigingsmonitor gesteld?

Wil je weten welke vragen er gesteld gaan worden? Hier vind je de pdf van de verenigingsmonitor 2023. Je kunt deze downloaden.

Wat zijn de ervaringen van andere verenigingen?

In 2021 was de Verenigingsmonitor voor schaats- en inlineskateverenigingen er voor het eerst. Eén van de vragen was of verenigingen andere verenigingen zouden aanraden om ook mee te doen. De helft van de verenigingen was daar positief tot zeer positief over. Een kwart van de verenigingen zouden het andere verenigingen niet aanraden om uiteenlopende redenen. De feedback is aanleiding geweest om de vragenlijst gebruiksvriendelijker te maken en ook te kijken hoe we de resultaten nog beter kunnen terugkoppelen.

Meerdere verenigingen gaven aan dat alleen het invullen van de vragenlijst al zinvol was en dat het soms leidde tot het agenderen van een thema op de bestuursvergadering. De sessies waarin met andere verenigingen de uitkomsten werden besproken werden over het algemeen als waardevol ervaren.

Wie krijgt er inzicht in mijn ingevulde antwoorden?

Alleen de vereniging krijgt inzicht in de door de vereniging ingevulde antwoorden. In het dashboard is het namelijk alleen mogelijk om een vergelijking te maken met een groep van minimaal vijf verenigingen en zijn antwoorden dus niet te herleiden naar een bepaalde vereniging. Daarnaast krijgen medewerkers van de KNSB inzicht in de antwoorden, mits dit noodzakelijk is voor hun werkzaamheden. Ook de medewerkers van NOC*NSF die de data verwerken en het dashboard maken hebben toegang tot de gegevens.

Wanneer krijg ik toegang tot het dashboard?

Verenigingen die de vragenlijst 2023 volledig hebben ingevuld krijgen eind september / begin oktober toegang tot het dashboard. Je houdt twee jaar toegang tot het dashboard.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?