Inclusiviteit

Praktijkvoorbeelden

Bij SIVZeist is er plek voor iedereen. De vereniging wil zo toegankelijk mogelijk zijn voor iedereen. Daarom werd in 2015 begonnen met het aanbieden van G-schaatsen en G-skaten. “Het is belangrijk voor ons om inclusief te zijn.”

Het aantal aanmeldingen voor het G-schaatsen en G-skaten is vanaf 2015 gestaag gegroeid bij SIVZeist. Deze zomer waren er, ondanks het coronavirus, vier aanmeldingen voor het inlineskaten en bij de start van het winterseizoen zelfs negen voor het schaatsen. Het toont volgens voormalig voorzitter en initiatiefnemer van het G-sport programma Anneke Schreel aan dat de vereniging er goed aan heeft gedaan de disciplines op te nemen in het aanbod. “Nadat in 2014 een jongen met autisme bij ons de sport had uitgeprobeerd, kwamen we erachter dat er in de regio nog geen aanbod bestond voor kinderen die echt willen leren schaatsen of inline-skaten, maar gevoelig zijn voor prikkels of extra aandacht nodig hebben. Dus zijn we zelf een groep gestart.”

SIVZeist nam een kijkje in de keuken bij andere verenigingen en diverse leden en vrijwilligers volgden cursussen van NOC*NSF en Sport Utrecht. In 2015 werd officieel gestart met G-schaatsen. “We begonnen met twee kinderen en elk jaar zagen we de groep groeien. Precies zoals we dat voor ogen hadden. De groepen zijn nog wel behapbaar, zodat de kinderen allemaal voldoende aandacht krijgen”, zegt Schreel. “We hebben er bewust voor gekozen de groepen organisch te laten groeien. Zo konden we ervaring opdoen en kijken wat wel en niet werkte.”

Trainingen op maat

Bij het G-schaatsen en G-inlineskaten is iedereen welkom. Kinderen hoeven niet per se lid te zijn van SIVZeist. Schreel: “Vanuit de hele regio hebben we aanmeldingen. Het is beter samen te werken dan dat elke club zelf iets opzet. Als iemand lid is van een andere vereniging is diegene ook welkom bij ons. We moedigen ze zelfs aan lid te worden van de vereniging uit de regio waar ze vandaan komen, dan hoeven ze bij ons alleen maar lesgeld te betalen.”

Schreel, zelf een van de begeleidsters, legt uit waar je op moet letten bij trainingen voor mensen met een beperking. “De trainingen zijn veel meer op maat gemaakt voor de kinderen. Als trainer moet je in staat zijn om te schakelen op basis van hoe een kind zich die dag voelt. De ene keer loopt het vloeiend, de volgende keer zit een kind minder lekker in zijn vel. We kijken elke training per kind wat het aankan en waar de behoefte ligt. Zo houdt het plezier in de sport en leert het kind het meest.”

Toegankelijk

Schreel geeft aan dat SIVZeist het belangrijk vindt dat iedereen welkom is bij de vereniging. “We willen zo toegankelijk mogelijk zijn voor iedereen. Twee jaar geleden vierden we ons 50-jarig jubileum en toen waren er leden in de leeftijd variërend van 5 tot 92 jaar. Je kunt bij ons schaatsen in alle disciplines en op alle niveaus. We zijn er voor iedereen. Het is belangrijk voor ons om inclusief te zijn.”

Investeren in toekomst

De voormalig voorzitter adviseert andere clubs zich goed te voorbereiden voordat ze lessen aanbieden voor mensen met een beperking. “Je moet een lange adem hebben en het rustig opbouwen. Via scholen voor speciaal onderwijs of andere organisaties kun je proeflessen en clinics gaan geven. Daarnaast kun je gebruikmaken van subsidie om materiaal aan te schaffen voor clinics. Je investeert als vereniging echt in de toekomst. Werken met mensen die iets meer aandacht nodig hebben is enorm leuk om te doen. Je krijgt er zoveel energie van. Als het binnen de mogelijkheden ligt, raad ik het elke vereniging aan.”

Eind vorige week kwamen ze terug, de 64 sporters van Special Olympics Team NL. Na de succesvol verlopen Special Olympics World Games in Abu Dhabi, waar ze in totaal 70 medailles veroverden, werden ze op Schiphol opgewacht door honderden oranje gekleurde fans. Kelly Schouten was als begeleider voor de deelnemers aan het onderdeel inline-skaten mee naar het evenement. Vanuit haar Westfriese vereniging, Radboud Inline Skating, waren maar liefst twee deelnemers mee. En die hadden de tijd van hun leven!

Op het onderdeel inlineskaten deden vier Nederlanders mee: Sophie Oud, René van Diepen, Jarno Brunink en Marit Kaats. En zij wonnen goud op de mixed relay! Sophie en René zijn beiden lid van Radboud Inline Skating en Kelly Schouten kent de twee al een hele tijd. “Het is heel erg leuk om hieraan mee te doen! Je kunt deze mensen zó het gevoel geven erbij te horen. En ze beleven het evenement van hun leven.”

Loting

Kan elke club met een G-afdeling hieraan meedoen? Kelly: “Ja hoor, en het is ook goed om te zien dat steeds meer clubs dit oppakken. Want het is belangrijk dat we deze mensen ook de kans bieden om mee te doen. Tuurlijk, je hebt iemand nodig die zich verdiept in hoe het werkt om mensen mee te laten doen. Dat is even een uitzoekwerkje, maar ingewikkeld is het niet. Er zijn een aantal randvoorwaarden, waar de sporters aan moeten voldoen. Zo moeten ze bijvoorbeeld al een keer aan een nationaal evenement hebben deelgenomen. Dan schrijf je ze in, en dan wordt door loting bepaald wie er mee mogen doen.”

Kansen bieden

Elke club heeft dus de kans om zijn G-sporters aan dit avontuur te laten deelnemen. Kelly Schouten: “Het is mooi om te zien, hoe je door mensen de kans te geven mee te doen binnen de club hen mogelijkheden biedt zich te ontwikkelen. Vanuit de club is er echt niet zó veel voor nodig. Je hebt een begeleider nodig, die weet hoe hij met de mensen met een beperking om moet gaan. En verder hebben we één uur per week een trainingsuur voor de G-sporters, maar er zijn er ook heel wat die daarnaast ook meedoen met de pupillentrainingen.”

Voor Radboud Inline Skating was dit al de tweede keer, dat een lid mee mocht doen aan de Special Olympics. Kelly: “Vorige keer mocht de zus van Sophie, Sara, mee. Dus daardoor wisten we al een beetje hoe het ging en konden we nu andere mensen inschrijven.” Want wie al deelgenomen heeft, die vertelt anderen hoe geweldig het was en dat zij er misschien de volgende keer bij kunnen zijn. Bij de selectie voor de volgende editie krijgen namelijk degenen die nog nooit hebben meegedaan voorrang.

Huldiging Special Olympics Team NL in Utrecht

Op 6 april wordt Special Olympics Team NL gehuldigd bij de Rabobank in Utrecht, waar o.a. minister Bruno Bruins en ambassadeur Toine van Peperstraten aanwezig zal zijn. En dan wordt in 2021 de volgende wintereditie van de Special Olympics World Games georganiseerd in Are en Ostersund, Zweden.

Special Olympics

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. Naast de vele gezondheidsvoordelen geeft Special Olympics de sporters een kans om te stralen op een podium. Een podium dat hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft. Zij worden mondiger, zelfstandiger en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert de kwaliteit van hun leven en neemt hun geluksgraad toe.

Voor Radboud Inline-skating zit het seizoen er in oktober normaal gesproken op. Maar toen zij dit jaar werden gevraagd mee te werken aan een project voor mensen die tijdelijk buitenspel staan, besloot de vereniging uit Medemblik haar deuren nog een paar weken langer open te houden. In het kader van het project Sport werkt! werden twee clinics gegeven. Het project past binnen de wens van Radboud om maatschappelijk actief te zijn.

“We kregen in september het verzoek van Sportservice Noord-Holland om mee te doen aan Sport werkt!. Eigenlijk hadden we alles al opgeruimd, maar dit project was te leuk om niet aan mee te doen”, legt Remco Kuhlman van Radboud uit.

Sport werkt! is een project voor mensen die tijdelijk buitenspel staan. Door het aanbieden van een intensief trainingsprogramma van totaal zes weken worden deelnemers zich bewust van een gezonde levensstijl.

Enthousiasmeren

De deelnemers beoefenden gedurende deze zes weken verschillende sporten, waaronder voetbal, hardlopen en dus skeeleren. “De deelnemers hebben twee keer bij ons geskeelerd. Een keer was dat binnen in de gymzaal en de tweede keer konden we de skeelerbaan op”, aldus Kuhlman. “De groep was heel divers. We hebben op een lage intensiteit getraind en zaken zoals veiligheid en de basistechniek kwamen aan bod. Het was leuk om te zien dat toen we de baan opgingen een aantal deelnemers snel stappen maakte. Aan het eind van de training begonnen zij spontaan uit te rekenen hoeveel kilometer ze hadden gereden.”

Volgens Kuhlman is een belangrijk doel van de clinics zorgen voor plezier. “Er was een vrouw in de projectgroep die dacht dat skeeleren helemaal niets voor haar was.  We hebben haar geënthousiasmeerd en met kleine stapjes verder geholpen. Ze merkte langzaamaan dat het allemaal wel meeviel en kreeg zelfs plezier in het skeeleren. Ze vond het fijn om te sporten. Dat is positief. En daar word ik weer heel blij van.”

Bijzondere verhalen

Als afsluiting van het project moesten de deelnemers een receptie organiseren. Ze waren zelf verantwoordelijk voor de organisatie ervan. “Daarbij moesten ze met alles rekening houden, zoals een budget en de gastenlijst. De deelnemers gaven op de slotmiddag ook een presentatie over hoe ze het traject ervaren hebben. Een andere trainer van onze vereniging was bij deze presentatie. Zij zei dat het heel bijzonder was de verhalen van de deelnemers te horen en vooral de mentale verandering bij de deelnemers te zien”, aldus Kuhlman.

Na het traject wordt een abonnement aangeboden bij één van de deelnemende clubs om zo structureel te gaan sporten. Er heeft zich nog niemand gemeld bij Radboud, maar Kuhlman hoopt dat dit wel nog gebeurt. “Wie weet meldt zich nog iemand in het voorjaar, als het seizoen begint. Dat zou helemaal leuk zijn!”

Verantwoordelijkheid

De deelname van Radboud aan Sport werkt! staat niet op zich. De vereniging uit Medemblik en Wervershoof is maatschappelijk zeer actief en werkt jaarlijks mee aan verschillende projecten.

Kuhlman: “Wij richten ons op de topsport, breedtesport, jeugd én maatschappelijke projecten. Als vereniging voelen we een bepaalde verantwoordelijkheid naar de maatschappij toe. Onze baan is bijvoorbeeld aangelegd met behulp van subsidie. Dan wil je ook dat de baan vaak wordt gebruikt. Daarnaast staan we regelmatig bij beurzen om de club onder de aandacht te brengen en ons aan te bieden voor maatschappelijke projecten. Het speelt een belangrijke rol binnen Radboud. En het is fantastisch om te doen, want je krijgt er zoveel voor terug.”