Waar kun je schaatsen?

Nederland telt 22 kunstijsbanen, waarvan de meeste voorzien zijn van een 400-meterbaan. Wil je (leren) schaatsen, dan hoef je dus niet te wachten tot er natuurijs ligt. De kunstijsbanen zijn geopend van pakweg 1 oktober tot 1 april. Voor de exacte data en openingstijden kun je het best de website raadplegen van de ijsbaan bij jou in de buurt.

Word lid van een vereniging!

Je kunt gewoon recreatief rondjes schaatsen, maar misschien zoek je wat meer uitdaging. Bij elke ijsbaan zijn schaatsverenigingen actief, die hier hun trainingen houden en ook wedstrijden organiseren. Als beginnend schaatser kun je je bij een vereniging aansluiten om les te nemen en je de techniek eigen te maken. Je kunt uiteraard ook lid worden als je de techniek al beheerst en een nog betere schaatser wilt worden. Bij een vereniging vind je ook trainingspartners/maatjes, met wie je samen nog meer schaatsplezier kunt beleven.

De KNSB kent 650 verenigingen waarvan 250 schaats- en/of inlineskateverenigingen aangesloten, verspreid over heel het land. Hun gekwalificeerde trainers staan niet alleen klaar voor de jongste jeugd (pupillen), ook als scholier, student, senior of master (vanaf 30 jaar, bij kunstschaatsen vanaf 28 jaar) ben je welkom bij onze verenigingen. Hoe oud je ook bent, als schaatser kun je blijven schaven aan je techniek, snelheid en duurvermogen. Als het lekker gaat, kun je ook aan wedstrijden deelnemen. Wie weet sta je ooit aan de start in een vol Thialf....

Wil je (beter) leren schaatsen?

Wil je leren schaatsen, dan kun je dat doen via een van de 250 schaatsverenigingen die bij de KNSB zijn aangesloten. Maar dat hoeft niet per se. Je kunt hiervoor ook terecht bij een schaatsschool, die je bij elke ijsbaan kunt vinden. Op de website van de ijsbaan bij jou in de buurt vind je meer informatie.

De KNSB, de schaatsverenigingen en -scholen streven ernaar dat elk kind in Nederland de schaatsbeweging leert voordat hij/zij 12de verjaardag viert. In heel het land werken scholen daaraan mee, vaak in samenwerking met trainers van een schaatsvereniging of -school. Wil jouw school ook meedoen? De KNSB verstrekt gratis lespakketten als voorbereiding op dit schoolschaatsen.

Iedereen verdient een club. Onder dat motto stimuleert de KNSB ook sportaanbod voor mensen met een beperking. Veel clubs organiseren al trainingen, clinics en andere activiteiten via het zogeheten G-schaatsen. Ook het frame-schaatsen is in opkomst.. Wil je weten of dit ook mogelijk is bij jou in de buurt? Check dan deze lijst.