Waar kun je kunstschaatsen?

Nederland telt 22 kunstijsbanen, waarvan de meeste voorzien zijn van een 30x60-baan voor kunstrijden. De kunstijsbanen zijn geopend van pakweg 1 oktober tot 1 april. Voor de exacte data en openingstijden kun je het best de website raadplegen van de ijsbaan bij jou in de buurt.

Word lid van een vereniging!

Je kunt gewoon recreatief schaatsen, maar misschien zoek je wat meer uitdaging. Bij elke ijsbaan zijn schaatsverenigingen actief, die trainingen houden en wedstrijden organiseren. Als beginnend schaatser kun je je bij een vereniging aansluiten om les te nemen en je de techniek eigen te maken. Je kunt ook lid worden als je de techniek al beheerst en een nog betere schaatser wilt worden. Bij een vereniging vind je ook trainingsmaatjes, met wie je samen nog meer schaatsplezier kunt beleven.

Alle clubs op een rijtje

KNSB telt ruim 25 kunstschaatsverenigingen

Bij de KNSB zijn zo'n 250 schaatsverenigingen aangesloten, waarvan ruim 25 gespecialiseerd zijn in kunstschaatsen. Hun gekwalificeerde trainers staan niet alleen klaar voor de jongste jeugd, uiteraard ben je ook als scholier, student of master welkom bij onze verenigingen. Hoe oud je ook bent, als schaatser kun je blijven schaven aan je techniek en souplesse. Als het lekker gaat, kun je ook aan wedstrijden deelnemen. Wie weet sta je ooit net als Lindsay op de Olympische Spelen...

Hieronder staan de bij de KNSB aangesloten kunstrijverenigingen, waar jij zelf kunt leren kunstschaatsen.

Alkmaar
Alkmaarsche IJsclub

Amsterdam
EKIJSA
Figure Skating Amsterdam

Breda
Magic Skates Breda

Den Bosch
Bossche Kunstrijvereniging

Den Haag
Kunstschaatsvereniging Amaranth
Haagsche IJsclub Houtrust
IJsdans- en Showschaatsclub IJsfun
Imperium Figure Skating

Deventer
Deventer IJsclub

Dordrecht
De Drechtsteden Dordrecht

Eindhoven
Figure Skating Academy the Netherlands
Kids on Ice

Enschede
Pirouette

Groningen
Kunstrijclub Groningen

Haarlem
KSV Haarlem

Heerenveen
Kunstschaatsclub Thialf

Hoorn
Kunstschaatsvereniging Hoorn
Westfriesche Kunstrijclub

Leeuwarden
TRIAS Leeuwarden

Leiden
Kunstschaatsvereniging Rijnland

Nijmegen
Nijmeegse Schaatsvereniging

Tilburg
Schaatsvereniging voor Kunstrijden en IJsgala
Tilburgse Kunstrijvereniging

Utrecht
Kunstrijvereniging Midden-Nederland

Zoetermeer
Kunstschaatsvereniging Stars on Ice
Zoetermeerse Kunstrijvereniging ‘De IJsvogels’

Wil je leren schaatsen, dan kun je dat doen via een van onze schaatsverenigingen. Maar dat hoeft niet per se. Je kunt hiervoor ook terecht bij een schaatsschool, die je bij elke ijsbaan kunt vinden. Op de website van de ijsbaan bij jou in de buurt vind je meer informatie.

De KNSB, de schaatsverenigingen en -scholen streven ernaar dat elk kind in Nederland de schaatsbeweging leert voordat hij/zij 12de verjaardag viert. In heel het land werken scholen daaraan mee, vaak in samenwerking met trainers van een schaatsvereniging of -school. Wil jouw school ook meedoen? De KNSB verstrekt gratis lespakketten als voorbereiding op dit schoolschaatsen.

Iedereen verdient een club. Onder dat motto stimuleert de KNSB ook sportaanbod voor mensen met een beperking. Veel clubs organiseren al trainingen, clinics en andere activiteiten via het zogeheten G-schaatsen. Ook het frame-schaatsen is in opkomst. Wil je weten of dit ook mogelijk is bij jou in de buurt? Check dan deze lijst.