Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

Trainer niveau 1

Voor wie?

Als je wilt assisteren bij trainingen in een van de schaats- of skatedisciplines of dat al doet bij een vereniging, dan is de opleiding trainer niveau 1 de ideale opleiding.

Ben je al jaren trainer en heb je geen zin om een opleiding te volgen waar je veel tijd in moet investeren? Dan is de niveau 1 opleiding ook een leuke en interessante opleiding om te volgen! Door de opleiding kijk je weer in een breder perspectief naar het vak als trainer en reflecteer je op hoe jij training geeft en voor de groep staat. 

Toelatingsvoorwaarden

 • 12 jaar of ouder
 • Let op: iedere trainer mag instappen in de trainersopleiding niveau 2. Het is niet verplicht om eerst de niveau 1 opleiding te volgen, voordat je start met de niveau 2 opleiding.

Wat is het?

Je krijgt een opleiding tot allround assistent-trainer bij een vereniging. Je leert hoe je op een leuke en speelse manier (FUN) kunt assisteren bij trainingen en activiteiten om kinderen plezier te geven in het schaatsen en inlineskaten.

Hoe werkt het?

Bijeenkomsten

In vier online bijeenkomsten of twee fysieke bijeenkomsten krijg je kennis over de basisprincipes van didactiek, pedagogiek, materiaal en de (fysieke en psychosociale) veiligheid op en rondom de baan. Je leert lesgeven vanuit een uitgewerkt lesplan.

E-learning

Tijdens de opleiding doorloop je zelfstandig twee e-learning modules:

 • E-learning ‘Een beetje opvoeder’
 • E-learning ‘Wat is schaatsen?’ (optioneel)
 • E-learning ‘Wat is skaten?’ (optioneel)

Opdrachten en stage

Naast het volgen van de online bijeenkomsten ga je ook aan de slag bij jouw vereniging. Tijdens een stage voer je deze opdrachten uit:  

 • Geef de lessen zoals in de lesplannen (optioneel)
 • Laat tijdens de lessen een videofragment van jezelf maken en lever deze in bij de KNSB docent. Je ontvangt van de docent persoonlijke feedback waar je weer zelf mee aan de slag kan.

Wat kost het?

Onderstaande tarieven zijn van toepassing voor seizoen 2023-2024. De tarieven worden jaarlijks per 1 juli aangepast.

 • Tarief KNSB-leden € 73 
 • Tarief niet-leden: € 119

Het is mogelijk om gratis deze opleiding te volgen als er door jouw (baan)vereniging een Sportakkoord subsidie bij de gemeente wordt aangevraagd. Zie hieronder voor extra informatie.

Waar en wanneer?

In seizoen 2023-2024 staan de volgende niveau 1 opleidingen gepland:

Locatie en disciplineStartdatumStatus
Heerenveen  (LB/ST/KR/MA)Wo. 17 jan ‘24Schrijf je hier in
Hoorn (LB/ST/KR/MA)za. 16 dec ’23Schrijf je hier in
Online (LB/ST/KR/MA)januari ’24volgt
Online (ISK)Apr-mei ‘24Wordt t.z.t. gepland

Alle geplande opleidingen staan gepubliceerd op mijn.knsb.nl/agenda. Staat de opleiding er niet tussen? Geef je interesse dan door via Mijn KNSB. Onder ‘Mijn gegevens’ en ‘Mijn voorkeuren’ kun je doorgeven voor welke opleiding je interesse hebt. Je ontvangt dan een e-mail op het moment dat de inschrijving voor de opleiding open gaat.

Een niveau 1 trainersopleiding bij jullie op de club?

Ben jij bestuurder of coördinator opleidingen en zou je graag de niveau 1 trainersopleiding bij jullie op de club organiseren? Dat is mogelijk. Vanaf 15 deelnemers kunnen we de niveau 1 opleiding bij jou op de club organiseren. Neem hiervoor contact op via [email protected]

 • Wil je promotie maken voor deze opleiding? Download dan hier de gratis flyer. Je kunt ook gratis gedrukte flyers aanvragen. Stuur hiervoor een e-mail naar [email protected] 
 • Indien je nog geen 15 geïnteresseerde trainers hebt, kunnen we de opleiding ook open zetten voor trainers van andere clubs. 

Sportakkoord subsidie voor de niveau 1 trainersopleiding

Het is mogelijk om subsidie te krijgen vanuit het Sportakkoord II voor deze opleiding. Dit houdt in dat je vanuit jouw sportvereniging via een lokale clubondersteuner bij de gemeente een subsidie kan aanvragen voor deze opleiding. Je hebt minimaal 10 en maximaal 15 deelnemende trainers nodig om een subsidie voor deze opleiding aan te vragen. Indien de subsidie wordt toegekend kunnen maximaal 15 trainers deze opleiding kosteloos volgen. Meer informatie over het aanvragen van een Sportakkoord subsidie vind je hier. Voor vragen kun je contact opnemen met: [email protected].

————————————————————————————————– 

NB. kijk hier voor het kwalificatieprofiel, toetsplan en algemene voorwaarden voor opleiding.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?