Zakt de politiek door het ijs?

Woensdag 06 november 2024

Komend weekend gaan de beste schaatsers van Nederland bij het World Cup Kwalificatie Toernooi (WCKT) strijden om internationale startbewijzen. De eerste stappen op weg naar de Olympische Spelen van Milaan-Cortina 2026 worden gezet! Maar eigenlijk begon die lange weg naar de Spelen voor de toppers van nu al vele jaren geleden. Toen ze, al krabbelend aan de hand van hun vader of moeder, werden gepakt door de magie van het schaatsen.

cm-GaSchaatsen_dsc4302

Foto: Carl Mureau

Natuurlijk deden sommigen van hen dat op natuurijs, maar de échte slagen hebben zij op één van 22 kunstijsbanen in Nederland gemaakt. Maar… de dreigende btw-verhoging gaat ook ‘onze’ kunstijsbanen raken! En daarmee ook de sport waar miljoenen Nederlanders gek op zijn: om zelf te doen of om naar te kijken. Schaatsen zit in ons DNA. Als het heeft gevroren gaan 7 miljoen Nederlanders het ijs op. Maar als dat natuurijs er niet ligt, brengen wekelijks meer dan 200.000 mensen een bezoek aan een kunstijsbaan.

Met duurdere toegangskaartjes komt ‘samen schaatsen’ voor veel gezinnen op de tocht te staan. Maar ook voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden die wekelijks een of meerdere keren op het ijs staan om gezond en fit te blijven, moet schaatsen geen elitesport worden. En ja, het kan zelfs ten koste gaan van olympisch eremetaal! Want de potentiële TeamNL medaillewinnaars van 2042, 2046 en 2050 maken de komende jaren hun eerste meters op het ijs. Maar dan moet de financiële lat niet te hoog liggen, want anders kiezen hun ouders wellicht voor een andere, goedkopere sport en gaat er onherroepelijk veel schaatstalent verloren.

Als de hogere toegangsprijzen leiden tot een daling van de bezoekersaantallen, dan krijgen de ijsbanen het nóg moeilijker dan ze het nu al hebben om het hoofd boven water te houden. Het gevolg laat zich raden. Nóg hogere prijzen, óók voor al onze verenigingen die ijs huren en die samen met de ijsbanen het fundament onder onze sport – toch in Nederland beschouwd als cultureel erfgoed - vormen.

Kortom: óók voor onze verenigingen kan de btw-verhoging vroeg of laat dramatisch uitpakken: minder aanwas, hogere huurkosten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het te voorspellen gezondheidsverlies (*) dat de regering blijkbaar op de koop toeneemt als men kiest voor deze ‘bezuinigingsmaatregel’. Die ons land - op de lange termijn veel meer gaat kosten dan-ie op korte termijn oplevert. Tel uit je verlies!

De sportsector protesteert al maanden tegen het voorstel van het kabinet, afgelopen maandag nog in Den Haag. Vrijdag gaat men daar weer in debat met elkaar en dinsdag gaat er gestemd worden. Mooi, dan kunnen alle Kamerleden in de tussentijd nog even met hun gezin een bezoekje brengen aan het WCKT, waar ze de magie van schaatsen zullen ervaren in een vol Thialf. En er dan ook gelijk even bij stilstaan dat ook zó’n uitstapje in de toekomst voor vele schaatsfans of kinderen met een olympische droom onbetaalbaar wordt als ook de btw op tickets voor sportwedstrijden en -evenementen van 9 naar 21% gaat…

Vandaar ook onze dringende oproep aan ‘Den Haag’, namens iedereen die van schaatsen houdt: zeg nee, tegen hogere btw!

Herman de Haan
Directeur-bestuurder KNSB

(*) Lees ook: https://nos.nl/artikel/2538001-zorgen-om-btw-verhoging-sportdeelname-is-belangrijke-voorspeller-van-zorgkosten