World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Vrijdag 01 december 2023

Zondag 3 december is het weer World Ice Skating Day, ofwel Wereldschaatsdag. Dit is een initiatief van de Internationale Schaatsunie om de schaatssport wereldwijd onder de aandacht van het publiek te brengen. Vorig jaar was de première. Bij deze tweede editie is het hoofdevenement in Lake Placid (VS), decor van de Winterspelen in 1932 en 1980.

Archief : KNSB

“Na het succes van de eerste World Ice Skating Day (WISD) van vorig jaar, kijken we reikhalzend uit naar de tweede editie”, zegt ISU-president Jae Youl Kim. “Deze dag staat in het teken van puur schaatsplezier. Laten we samen deze editie naar een hoger niveau tillen en een ervaring creëren die alle verwachtingen overtreft. Onthoud: samen is alles mogelijk.”

Kim roept iedereen op om mee te doen aan WISD-activiteiten op een ijsbaan ‘bij jou in de buurt’. De Elfstedenhal in Leeuwarden zet deze Wereldschaatsdag in het teken van de Sint. “We houden een familiemiddag in onze ijshockey-arena, met Sinterklaas en zijn Pieten”, zegt Klaas Siderius, directeur van de Elfstedenhal. “Kinderen en hun ouders kunnen vanaf 12 uur lekker komen schaatsen. Er is licht en muziek en wat lekkers voor de kinderen, die hier hun schoentjes hebben gezet. We verwachten vijf- tot zeshonderd mensen te verwelkomen.”

De KNSB ondersteunt de Wereldschaatsdag van harte. “Als Nederlandse schaatsbond juichen wij elk initiatief ter promotie van onze sport vanzelfsprekend toe”, zegt Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB. “Heel mooi ook dat ze dit in Leeuwarden zo oppikken. Andere activiteiten staan bij ons (nog) niet op het programma, maar in de wintermaanden is het in Nederland eigenlijk elke dag Ice Skating Day.”

Werp hiervoor maar eens een blik op de kalenderpagina van Schaatsen.nl. Dan zie je dat onze beste langebaanschaatsers in Stavanger aan World Cup 3 deelnemen. In (opnieuw) de Leeuwarder Elfstedenhal komen jonge shorttrackers uit heel de wereld bijeen voor de tweede Junioren World Cup. In Eindhoven strijden onze kunstrijders bij de City of Light Trophy om NK-startbewijzen. Het marathonpeloton heeft net een weekend vrij, maar komt heel misschien wel in actie voor een wedstrijd op natuurijs.

Dat is slechts een greep uit de activiteiten van onze topsporters. Op regionaal, baan- en clubniveau zijn ook deze zondag weer tal van wedstrijden, in alle disciplines en categorieën. Op het ijs van De Scheg in Deventer houden ze misschien wel het leukste jeugdevenement van het jaar: de ladderwedstrijd voor pupillen. Wie een kijkje wil nemen: de wedstrijd begint om 17.30 uur.

Los van wedstrijden is er volop ruimte voor recreatief schaatsplezier: lekker rondjes rijden op een van de 22 ijsbanen die Nederland rijk is. Ze zijn allemaal weer open, sinds ook Rotterdam vorige week weer in bedrijf is gegaan. De energiecrisis is achter de rug, alle ijsbanen hebben die moeilijke periode overleefd. Intussen wordt op veel plekken gewerkt aan (plannen voor) renovatie of nieuwbouw, waarbij verduurzaming een belangrijk thema is.

Wekelijks passeren zo’n 200.000 mensen de poortjes van de kunstijsbanen in Nederland. Voor actuele openingstijden kun je het best de website van de kunstijsbaan bij jou in de buurt raadplegen. Herman de Haan: “Sporten is gezond voor iedereen. Als je eenmaal hebt leren schaatsen, kun je dat tot op hoge leeftijd blijven doen. Als bond streven wij ernaar om meer mensen langer van de schaatssport te laten genieten. Mijn advies luidt dan ook, zeker op deze World Ice Skating Day: ga lekker schaatsen, dat doet je goed!”

De ISU heeft deze video over World Ice Skating Day gemaakt. Waar ga jij vandaag schaatsen? Stuur ons een foto of filmpje!