Winterswijk schaatst al op natuurijs!

Maandag 21 november 2022

Het schemerde zondagmorgen nog, toen er voor de poort van de ijsbaan in Winterswijk zich al een aardige rij van vroege ‘schaatsvogels’ vormde. Niet veel later ging het sein op groen en in een mum van tijd stonden jong en oud op de smalle ijzers om de eerste glijmeters te maken van deze winter. Schaatsen op natuurijs, en dat in november!

Niks mooiers dan een vrije zondag door te brengen op....het natuurijs in Winterswijk! | Foto : ANP - Vincent Jannink

“Om kwart over acht was het zover: ik denk dat er op dat moment al vijftig, zestig of zeventig mensen popelden om aan de slag te kunnen. En nu…..”, voorzitter Auke Spijkstra van de stokoude Winterwijkse IJsvereniging (1887 opgericht), onderbrak zijn verhaal om even vanuit de kantine naar buiten te kijken, “wemelt het al van de schaatsers op de baan. Maar wat wilt u? Het is ook nog eens prachtig weer…” Hij was opnieuw een tel niet te verstaan, maar al gauw meldde hij zich opnieuw aan zijn mobiele telefoon met de mededeling dat de thermometer min 4.5 graden aangaf. “Het kan niet mooier, hè.”

Natuurijsmeester Winterwijkse IJsvereniging

Meer dan begrijpelijk dat Spijkstra met de nodige trots de gehele ochtend ‘live’ verslag deed van de primeur. Sinds de techneuten van de club zich een jaar of wat geleden serieus zijn gaan verdiepen in de methode om vliegensvlug een schaatsbare ijsvloer aan te leggen aan de Bataafseweg (gelegen aan de Zuid-Oost-kan van het Achterhoekse dorp, is het hard gegaan. WIJV geldt intussen als een koploper onder de Nederlandse verenigingen, als het draait om adequaat inspelen op de grillen van Moeder Natuur met haar vorstkuren. Zo gebeurde het ook op 3 april van dit jaar, dat er enkele uren gelegenheid was om de noren onder te binden, nadat er een late, koude nacht was geweest. Dat is te danken aan de ingenieus ontwikkelde ondergrond van een goed geïsoleerde asfaltlaag die - zodra de sensoren verklikken dat de vloer nul graden is – wordt besproeid met water.

“Daar zijn we deze keer op zaterdagavond om negen uur mee begonnen. Vanmorgen om zes uur stopte het sproeisysteem en hadden we een ijsvloer van twaalf millimeter. Dat is al voldoende om onze leden te laten schaatsen”, aldus Spijkstra, die zelf niet direct betrokken was bij het werk van de ijsmeesters. “Nee, we hebben drie geweldige ploegen die elkaar aflosten. Elke drie uur werd er gewisseld. Dat is ook beter voor de gezondheid van iedereen”, zo oordeelde de eerste man van WIJV, onbedoeld met een knipoog naar de Arbowet in ons land. “Ik ben meer iemand voor de public relations van de club. De pers is al massaal naar hier gekomen, zowel regionaal als landelijk. Die probeer ik op hun wenken te bedienen. Ieder zijn taak, dat werkt het best.”

Foto : ANP - Vincent Jannink