Wereldtoppers komen naar Tilburg voor Challenge Cup/NK Kunstrijden (23 t/m 26 februari)

Dinsdag 14 februari 2023

Liefhebbers van het kunstrijden kunnen hun hartje ophalen bij de Challenge Cup 2023, van 23 t/m 26 februari in het IJssportcentrum Tilburg. Vele wereldtoppers komen in actie, onder wie regerend wereldkampioene Kaori Sakamoto uit Japan en haar landgenoot Sota Yamamoto. Het grootste kunstrij-evenement van ons land, dat samen met het Nederlands Kampioenschap wordt verreden, is gratis toegankelijk.

Bij de KNSB blijven de interessante inschrijvingen binnenstromen. Het sterkste deelnemersveld is straks te zien bij de mannen. Daar wordt het een spannende strijd om het goud. Sota Yamamoto (nummer 2 van de Grand Prix-finale dit seizoen) neemt het daarin op tegen zijn landgenoten Shun Sato (4de in die GP-finale) en Tatsuya Tsuboi (brons op het Junioren WK 2022), de Italiaan Matteo Rizzo (2de op EK 2023) en de bronzen-medaillewinnaar van de Amerikaanse kampioenschappen Andrew Torgashev.
 
Bij de vrouwen krijgt wereldkampioene Kaori Sakamoto (die ook brons won op de Spelen) vooral concurrentie van haar landgenotes Mai Mihara (winnares van de GP Finale) en Mana Kawabe. Ook de Koreaanse Young You, zesde op de Winterspelen van Beijing, zal de toeschouwers in Tilburg laten genieten van haar kwaliteiten op het ijs.

Lindsay van Zundert
Uiteraard verschijnt ook Lindsay van Zundert aan de start, de jonge Brabantse die vorig jaar namens TeamNL op de Spelen stond. Hoe hoog eindigt zij in dit internationale veld? Wat die uitkomst ook wordt, de kans is levensgroot dat zij haar tweede nationale seniorentitel wint, omdat zij in deze categorie de enige Nederlandse deelneemster is. Het NK kent bij de junioren wel vele kanshebsters op het goud.
 
Bij het paarrijden krijgt het publiek ongetwijfeld een mooie battle te zien tussen de twee duo’s die onderling gaan uitmaken wie de Nederlandse kampioenen worden. Titelverdedigers Michel Tsiba en Daria Danilova nemen het op tegen Dmitry Epstein en zijn partner Nika Osipova. De topduo’s die zullen strijden om winst in de Challenge Cup komen uit Italië: de Europese kampioenen Conti/Macii en Ghilardi/Ambrosini (3de op world ranking, 2de op EK 2023).
 
Alessio Galli en Hanna Jakucs gaan een spannend duel uitvechten met Sherim van Geffen en Chelsea Verhaegh. Beide ijsdansparen zijn in beeld om Nederland te vertegenwoordigen bij het WK en 'Tilburg' is het laatste kwalificatiemoment. Uit het buitenland komen Europese toppers op het ijs: het Finse duo Turkkila/Versluis (3de op de laatste EK) en de Fransen Lopareva/Brissaud (5de op EK 2023).
 
Ook voor veel buitenlandse deelnemers is de Challenge Cup de laatste mogelijkheid om zich te kwalificeren voor het WK Kunstrijden, dat dit jaar plaatsvindt in het Japanse Saitama (20 t/m 26 maart). Nederlandse kunstrijders uit jongere categorieën krijgen bij de Challenge Cup/NK een unieke kans om wedstrijdervaring op te doen in een internationaal deelnemersveld.

Verhuisd naar Tilburg
De Challenge Cup/NK Kunstrijden verhuisde vorig jaar vanuit Den Haag naar Tilburg. De KNSB heeft met de gemeente Tilburg afspraken gemaakt voor drie jaar: ook in 2024 vindt het evenement in Midden-Brabant plaats. Bij de organisatie werkt de schaatsbond nauw
samen met de Tilburgse kunstrijverenigingen TKV en SKY. Dankzij financiële steun van de gemeente Tilburg kunnen toeschouwers bij deze editie gratis naar binnen.
 
“Vorig jaar mochten wij de kunstrijders en hun fans voor het eerst verwelkomen en dat blijven we graag doen”, zegt Maarten van Asten, wethouder Sport van de gemeente Tilburg. “Kunstrijden wint aan populariteit, ook in onze regio. Via de Challenge Cup en NK Kunstrijden helpen wij de sport graag nog verder vooruit. We hopen dat er heel wat toeschouwers zullen zijn, en die mogen dus allemaal kosteloos genieten van dit prachtige evenement.”
 
“Het welkom dat we krijgen van de gemeente Tilburg voelt als een warm bad”, zegt Niki Wories, disciplinemanager kunstrijden van de KNSB, die vorig jaar nog als deelneemster aan de start verscheen. “Wij zien dat onze sport een snelle ontwikkeling doormaakt. Stapje voor stapje willen we ook met deze tak van de schaatssport structureel meedoen op het wereldtoneel. De Challenge Cup is met name voor onze jongste rijd(st)ers een uitstekende kans om zich te meten met buitenlandse concurrenten.

Meer wedstrijdinformatie op schaatsen.nl/challengecup