Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Wereldtoppers aan de start bij Invitation Cup Shorttrack in Thialf

Gepubliceerd woensdag 22 september 2021
De KNSB International Invitation Cup Shorttrack belooft van 1 t/m 3 oktober in Heerenveen een spetterende seizoensstart te worden. Suzanne Schulting, Sjinkie Knegt en de rest van het Nederlandse team kunnen de strijd aanbinden met internationale toppers als de Hongaarse broers Shaoang en Shaolin Liu en de Italiaanse Martina Valcepina.

De KNSB en de Shorttrack Club Thialf organiseren deze wedstrijd zonder publiek. Omdat kort na de IIC de ISU World Cups beginnen, die gelden als olympische kwalificatiewedstrijden, willen alle teams het risico op coronabesmetting tot een minimum beperken. De wedstrijden zijn zaterdag en zondag integraal te volgen via een gratis livestream op schaatsen.nl/live.  

De KNSB International Invitation Cup prijkt sinds 2007 op de kalender. Vorig jaar ging de IIC in oktober vanwege enkele coronagevallen niet door, maar werd de wedstrijd begin december alsnog verreden. Het deelnemersveld was, nog steeds door corona, beperkt. Naast het Nederlandse team kwamen alleen de Fransen en Belgen met een volledige ploeg.

Dat is nu wel anders. Op de deelnemerslijst prijken ruim 100 namen, afkomstig uit tien landen. De teams komen niet alleen uit Hongarije en Italië, maar ook uit Canada, Duitsland, Frankrijk, België en Letland. Andere bekende namen zijn Sébastien Lepape, Tifany Huot-Marchand (Frankrijk), John-Henry Krueger en Petra Jaszapati (Hongarije).

Het Nederlandse shorttrackteam heeft zich deze zomer op het olympisch seizoen voorbereid via trainingsstages in onder meer Valkenburg, Font-Romeu, Bormio en Courmayeur, waar al een eerste wedstrijd werd verreden. Wie het account @shorttrackteamnl volgt op Instagram, blijft altijd actueel op de hoogte van de verrichtingen van het team.

Afgelopen zaterdag kwamen de shorttrackers in actie bij de KNSB Cup 1 in Thialf. Ze staan te popelen om bij deze IIC het ijs op te kunnen. Halverwege oktober reist de nationale ploeg van bondscoach Jeroen Otter af naar Azië, waar van 21-24 oktober in Beijing de eerste World Cup wordt verreden. Een week later is in Nagoya (Japan) World Cup 2.

Voor de eerste twee World Cups zijn vier rijders al voorgeselecteerd, op basis van hun prestaties van vorig seizoen: Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer en Itzhak de Laat. Voor de overige rijders geldt dat een afstandszege bij de Invitation Cup in principe ook een startbewijs voor de eerste twee World Cups oplevert.

Na de twee World Cups in Azië volgt nummer drie in Debrecen (Hongarije, 18-21 november). De vierde World Cup wordt van 25 t/m 28 november in Dordrecht. Die wedstrijd geldt tevens als laatste kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen, die van 4 t/m 20 februari plaatsvinden in Beijing. Tickets voor de World Cup in Dordrecht zijn verkrijgbaar via deze link.

Meer nieuws

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

Inlineskatekalender bekend!

ISU WK Shorttrack is bewijs van enorme groei die deze discipline doormaakt

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?