Wereldkampioene shorttrack Suzanne Schulting verrast met regenboogschaatspak

Vrijdag 09 juli 2021
Suzanne Schulting, olympisch, Europees en wereldkampioene shorttrack, is door bondscoach Jeroen Otter verrast met een bijzonder cadeau. Op trainingskamp in het Italiaanse Bormio kreeg ze een heus regenboogpak overhandigd, dat ze vandaag meteen aantrok voor de ijstraining. “Ik voelde me wel een beetje opgelaten.”
Foto: KNSB/Dennis Kruijswijk

Het idee voor dit geschenk was afkomstig van Bjorn de Laat, embedded scientist van Shorttrack TeamNL. Bert van der Tuuk, de man die namens Fila/Sportconfex de nationale schaatspakken maakt, zorgde voor de uitvoering. Het resultaat mag er wezen: het pak is boven het middel wit en voorzien van de regenboog. 

“In het wielrennen mag de wereldkampioen een jaar lang in zo’n shirt rondrijden. Dat is iets wat ik een enorme eer zou vinden”, zegt Schulting. “Ze hebben goed aangevoeld dat ik zo’n pak ook wel zou willen. Ik had dit totaal niet verwacht en vind het echt een heel bijzonder cadeau. Er is over nagedacht, er is veel effort in gestoken. Het pak is van licht, snijvast materiaal gemaakt, zodat ik er ook echt mee kan trainen. Ja, ik ben hier heel erg blij mee.”

Beloning

“Zo’n wereldkampioenspak is een beloning voor het harde werk dat Suus erin gestoken heeft”, zegt bondscoach Otter. “Daar mag ze van genieten. Het is herkenbaar voor iedereen. Zelfs als je niks van shorttrack weet en je ziet haar op het ijs, zul je denken dat daar waarschijnlijk de wereldkampioene rijdt.”

Langebaanschaatser Hilbert van der Duim verdedigde in 1983 zijn allround-wereldtitel in een regenboogpak. Dat werd geen succes; hij plaatste zich niet eens voor de afsluitende tien kilometer. Voor zo’n debacle hoeft Schulting niet bang te zijn, want van de ISU mag je in zo’n afwijkend pak niet eens meer aan de start verschijnen.

“Jammer”, zegt de 24-jarige Friezin. “Maar ik vind het ook heel gaaf om in het rood-wit-blauw te rijden, ben trots als ik de kleuren van mijn land mag verdedigen.” Ter compensatie: in de binnenkant van haar kraag zit sinds 2019 al een regenboogvlag genaaid… 

Twee keer wereldkampioen allround

Schulting werd afgelopen maart voor de tweede keer wereldkampioene allround. Haar eerste titel greep ze bij het WK 2019 in Sofia, waar ze ook de 1000 meter won. In 2020 ging het WK in Seoul vanwege corona niet door. Bij het WK 2021 in Dordrecht won Schulting individueel goud op alle afstanden, en werd ze ook met het relayteam wereldkampioen. 
“Dat is ooit één keer eerder gepresteerd, door de Canadese Sylvie Daigle in 1983. Juist daarom heeft ze dit beetje extra erkenning dik verdiend”, zegt Otter. 

Op Schultings erelijst staan ook nog drie Europese titels (gewonnen in 2019, 2020 en 2021) en natuurlijk het olympisch goud op de 1000 meter en relaybrons, beide behaald op de Spelen van PyeongChang 2018. Schulting is erop gebrand om komend seizoen de verzameling eremetaal stevig uit te breiden, liefst met goud op de Spelen in Beijing.

De voorbereidingen op dat olympische seizoen zijn in volle gang, het nationale team traint nu twee weken in Italië. “Het gaat goed”, meldt ze monter. Vanochtend stapte de Friezin in haar regenboogpak op het ijs van Bormio, waar ook de Italianen trainden. “Hun coach zei: zo, dat ziet er goed uit! Ik voelde me wel een beetje opgelaten, want ik ben meer van ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’. Maar aan de andere kant vind ik het ook wel heel bijzonder, en het pak zat lekker.”

Ze verwacht het wereldkampioenspak de komende tijd ‘nog wel een paar keer’ aan te doen tijdens de ijstrainingen. “Misschien laat ik het daarna inlijsten en dan zoek ik er thuis een mooi plekje voor.”

* Op de Instagram-pagina van ShorttrackteamNL is een video te zien van de overhandiging van het regenboogpak in Bormio.