Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Wedstrijdkalender langebaan 2020/2021 staat in de steigers

Gepubliceerd vrijdag 26 juni 2020

De nationale wedstrijdkalender voor het seizoen 2020/2021 staat in de steigers. Hoewel ook in Nederland het nog altijd de vraag is hoe de wedstrijden plaats gaan vinden, heeft de Sectie Langebaan & Kortebaan samen met Disciplinemanager Freek van der Wart en andere belanghebbenden gewerkt aan de nationale wedstrijdkalender. Gezien de grote overeenkomsten met de voorlopige planning voor het olympische seizoen kan het volgens hen als een blauwdruk voor volgend jaar gezien worden.

Het aanstaande schaatsseizoen kent geen grote wijzigingen ten opzichte van vorig jaar, maar het wordt wel een schaatsseizoen waarin nog niemand exact weet hoe het eruit gaat zien. De ISU maakte onlangs via een statement bekend dat het vóór 31 augustus zal beslissen of de eerste World Cups doorgaan en in welke vorm. Voor de overige World Cups zal minstens tien weken van tevoren worden bepaald of deze door kunnen gaan of afgelast worden. Een afgelasting kan mogelijk weer invloed hebben op de nationale wedstrijdkalender.

Seizoensopening

Het eerste grote toernooi in Nederland is weer het World Cup kwalificatietoernooi (WCKT). Deze kwalificatiewedstrijden worden gehouden in het weekend van 30 oktober tot en met 1 november. De eerste 5 van het WCKT en eerste 5 van het NK afstanden van het vorige seizoen, aangevuld met winnaars van de Rabo Holland Cup seizoen 2019/2020 en de top 10 van de nationale ranglijsten hebben zich al geplaatst voor dit toernooi. Andere gegadigden kunnen zich op de traditionele seizoensopening bij de IJsselcup/Rabo Holland Cup 1 in Deventer ook nog voor het WCKT plaatsen.

De wedstrijden binnen de Rabo Holland Cup, zoals de IJsselcup/Rabo Holland Cup 1, fungeren ook dit jaar als selectiewedstrijden voor het WCKT en de nationale kampioenschappen. De wedstrijdreeks, die dit seizoen voor de elfde keer plaatsvindt, bestaat uit meerdere wedstrijden verspreid over de maanden oktober tot en met maart. Ook dit seizoen is de Rabobank weer naamgevend hoofdsponsor. In veel gevallen maakt de Rabo Holland Cup deel uit van een van de schaatsklassiekers, zoals Kraantje Lek, de Eindhoven Trofee, de Gruno Bokaal/Zilveren Schaats en Utrecht City Bokaal.

Naast deze wedstrijden bevat de wedstrijdkalender tevens een wedstrijdcircuit voor junioren met een tweetal NK’s, waarbij ook weer plaatsen te verdienen zijn voor de Wereldkampioenschappen Junioren en de World Cups voor junioren. Voor het echt korte werk staat dit jaar voor de derde maal de Sprint League op de kalender. Een wedstrijdreeks met NK’s Kortebaan, Pure Sprint en Supersprint, een Pure Sprint wedstrijd en uiteindelijk als finalewedstrijd de Zilveren Bal in Leeuwarden.

Titelstrijd

Na (als het goed is) de eerste vier wereldbekerwedstrijden worden de eerste nationale titels weer in de kerstperiode tijdens de NK Afstanden van 26 tot en met 28 december verdeeld. Ook de mass start maakt onderdeel uit van dit evenement en is dit jaar tevens de finale van de landelijke competitie. Het NK Allround en het NK Sprint worden gehouden in het vierde weekend van januari.

Nederland heeft voor komend seizoen twee internationale wedstrijden door de ISU toegewezen gekregen. Dit zijn het EK Allround & Sprint en de ISU World Cup finale. Na de jaarwisseling wordt van 8 tot en met 10 januari het gecombineerde Europees kampioenschap Allround en Sprint gehouden, daarna verhuist de schaatstop zich naar China om eerst op 17 en 18 februari in Changchun ISU World Cup 5 te rijden gevolgd. Een week later worden in Beijing op de olympische ijsbaan de wereldtitels per afstand verdeeld. Het internationale seizoen wordt net als vorig jaar in Nederland afgesloten op 6 en 7 maart.

Download hier de complete wedstrijdkalender met de wedstrijden voor dit seizoen. Details over de selectieprocedures zijn te vinden op de disciplinepagina van langebaan/kortebaan. Als eerste op de hoogte zijn als de kaartverkoop start? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Skeelerpiste Rotterdam strijdtoneel Daikin NK Inlineskaten

KNSB maakt TeamNL Shorttrack ’24-’25 bekend

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?