Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Wat moet je weten over het WK Kunstrijden?

Gepubliceerd dinsdag 23 maart 2021
Na een seizoen zonder WK Kunstrijden worden de wereldtitels deze week verdeeld in Stockholm. Naast eremetaal staan er ook olympische startbewijzen op het spel. Lees hier alles wat je moet weten over het WK Kunstrijden.

Het WK Kunstrijden werd voor het eerst gehouden in 1896 in Sint-Petersburg. Er deden destijds vier mannen mee en de winnaar was Gilbert Fuchs. In 1906 vond het eerste WK voor vrouwen plaats in Davos, twee jaar later kreeg het paarrijden een eigen WK en in 1952 volgde ijsdansen. Tot en met 1939 werden de losse wereldkampioenschappen in afzonderlijke steden op verschillende data gehouden, al kwam het wel voor dat twee of drie disciplines tegelijkertijd in dezelfde stad werden gehouden. Vanaf 1947 werden de WK altijd aan één stad toegewezen.

Nederland staat met een historische selectie op deze WK Kunstrijden. Voor het eerst doet er een Nederlands paar mee aan de mondiale titelstrijd. Daria Danilova en Michel Tsiba zouden vorig seizoen al hun debuut maken, maar moesten nog een jaar geduld hebben. IJsdansers Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen treden na 37 jaar in de voetsporen van Marianne van Bommel en Wayne Deweyert als WK-gangers. Bij de vrouwen maakt de 16-jarige Lindsay van Zundert eveneens haar debuut. Op de Challenge Cup in Den Haag behaalde zij de laatste benodigde WK-scores op de korte kür.

Lees het artikel verder op Schaatsen.nl of ga naar Schaatsen.nl voor alles over het WK Kunstrijden

Foto: International Skating Union

Meer nieuws

KNSB maakt TeamNL bekend voor World Cup 5 ik Polen

KNSB maakt shorttrack TeamNL bekend voor World Cup Finale in Dordrecht

ISU World Cup 5 Shorttrack

Daikin NK Afstanden

ISU World Cup Junioren

Alles dat Nederland wil lezen over de natuurijsmeester

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?