Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Wat moet je weten over het Daikin NK Inlineskaten?

Gepubliceerd donderdag 5 augustus 2021
Het EK Inlineskaten zit er nog maar net op of het volgende kampioenschap staat alweer voor de deur. Vrijdag en zaterdag komen de nationale inlineskaters in actie tijdens het Daikin NK Inlineskaten weg (vrijdag) en het Daikin NK Inlineskaten Marathon en 100 meter sprint (zaterdag). Wat moet je over dit NK weten? Je leest het in onze voorbeschouwing.

Historie

Het Nederlands kampioenschap inlineskaten op de baan werd voor het eerst gehouden in 2003. Destijds werden de 500 meter, 1500 meter en afvalkoers verreden. Vanaf het jaar erna maakte de 1500 meter plaats voor een 1000 meter en stonden ook de 300 meter en aflossing op het programma. Sinds 2019 maakte de 200 meter zijn opwachting. Het NK op de weg bestaat sinds 2007. In 2016 werd het huidige programma met de 100 meter sprint, one lap en de puntenkoers verreden. Vanwege corona zijn dit de enige afstanden die dit weekend op de weg worden verreden. 

Van alle NK’s bij het inlineskaten heeft de marathon de langste traditie. De illustere Dries van Wijhe was in 1985 de eerste Nederlandse kampioen. Een jaar later won niemand minder dan Yvonne van Gennip de eerste editie bij de vrouwen. Recordhoudster is Elma de Vries, die als inlineskater acht keer nationaal marathonkampioen werd. Van de nog actieve rijders hebben Bianca Roosenboom (drie) en Manon Kamminga (vier) meerdere titels. Bij de mannen vergaarde Arjan Smit zeven titels, Gary Hekman volgt met vijf. 

De geschiedenis van het NK over 100 meter sprint is nog erg kort. Slechts drie keer is dit kampioenschap verreden. In 2016 werd de eerste editie gewonnen door Ronald Mulder en Moniek Klijnstra. Klijnstra won ook in 2017 en 2018; Michel Mulder won de laatste twee edities bij de mannen. Vorig jaar werd het NK over 100 meter vanwege de regen niet verreden. In 2019 paste het niet in het NK-programma.

Wie wonnen er vorig jaar?

One lap: Rémon Kwant en Manon Kamminga
Puntenkoers: Luc ter Haar en Manon Kamminga
Marathon: Jordy Harink en Manon Kamminga

Wie zijn de favorieten bij de senioren?

Rémon Kwant is bij de mannen de favoriet om zijn nationale titel op de one lap te prolongeren. De rijder uit Koekange, die vorige maand EK-brons won op dit onderdeel, zal in Rotterdam de strijd moeten aangaan met Kay Schipper en Glenn Nijenhuis. Bij de vrouwen zijn de ogen gericht op Marijke Groenewoud, Lianne van Loon, Moniek Klijnstra, Maya de Jong, Elisa Dul en Fleur Huls. Eén ding is zeker: omdat de kersverse moeder Manon Kamminga niet meedoet, komt er een nieuwe Nederlands kampioene op dit onderdeel.

Zowel op de puntenkoers als op de marathon mag er een heus spektakel worden verwacht. De kanonnen van AB Vakwerk (Gary Hekman, Luc ter Haar en Crispijn Ariëns), Jumbo-Visma (Bart Hoolwerf, Casper de Gier en Harm Visser) en Team Konvi (Christian, Jurrian & Ronald Haasjes en Marthijn Mulder) zullen elkaar zo min mogelijk ruimte prijsgeven. Bij de vrouwen hopen Bianca Roosenboom en Beau Wagemaker de dames van de Friese trein (Berber Vonk, Fleur Veen en Maya de Jong) en de dames van Friesblond (Marijke Groenewoud, Elisa Dul en Maaike Verweij) te verrassen.

Het parcours

Het NK Inlineskaten vindt voor het eerst in de geschiedenis plaats in Rotterdam. Onder de rook van vliegveld Rotterdam/The Hague kunnen de deelnemers een mooi en uitdagend parcours verwachten. Eerder dit jaar, op 8 mei om precies te zijn, werd hier voor het eerst een KNSB Reggeborgh Marathon verreden. Elsemieke van Maaren en Casper de Gier wisten er toen met de winst vandoor te gaan.

Hoe kan ik het Daikin NK Inlineskaten volgen?

Dit jaar kunnen de wedstrijden van het NK niet door het publiek langs de kant worden gevolgd. De coronamaatregelen staan het helaas niet toe. Helaas zijn er geen livebeelden, maar via onze liveblog en onze social media kanalen houden we je op de hoogte van de wedstrijden in Rotterdam. Op onze wedstrijdpagina vind je onder andere het programma, de deelnemers en de uitslagen. 

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?