Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Wat moet je weten over de marathonwedstrijden in Luleå?

Gepubliceerd donderdag 24 februari 2022
Vier Grand Prix-wedstrijden en het ONK, dat is alles wat nog rest van het marathonseizoen 2021/2022. Net als vorig jaar was het geen normale winter, al zijn veel wedstrijden wel doorgegaan. Toch is de natuurijskalender behoorlijk overhoop gegaan, met geen wedstrijden op de Weissensee en juist extra wedstrijden in het Zweedse Luleå. Schaatsen.nl blikt vast vooruit.
Foto: Vincent Riemersma

Historie
De marathonwedstrijden in Luleå hebben nog geen heel lange geschiedenis. Het is zeven jaar geleden dat het peloton voor het eerst de lange reis naar het hoge noorden maakte en sindsdien zijn de mannen en vrouwen van de lange adem elk jaar teruggekeerd. Enkel vorig jaar zijn de wedstrijden om bekende redenen niet georganiseerd. De wedstrijdreeks vindt standaard plaats in het slotweekend van februari nadat eerder in het seizoen de natuurijscompetitie is afgetrapt op het Oostenrijkse ijs van de Weissensee. 

In tegenstelling tot de Weissensee of het natuurijs in Nederland kenmerkt de competitie in Zweden zich vaak door de zware omstandigheden. Flinke windsnelheden en temperaturen van ver onder het vriespunt zijn geen uitzondering op het zee-ijs van de Botnische golf. Een overwinning in Luleå komt nooit vanzelf. 

In de vorige editie van twee jaar geleden wist Manon Kamminga tweemaal als eerste over de streep te komen in de haven van Luleå. Bij de mannen lukte dat Evert Hoolwerf. Daarnaast wisten Crispijn Ariëns en Ineke Dedden een wedstrijd te winnen. In het geval van Dedden was dat de zwaarste en langste wedstrijd van de cyclus, een reden om ook dit jaar met vertrouwen in het vliegtuig te stappen. 

Meer weten? Lees het hele artikel op schaatsen.nl.

Meer nieuws

Skeelerpiste Rotterdam strijdtoneel Daikin NK Inlineskaten

KNSB maakt TeamNL Shorttrack ’24-’25 bekend

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?