''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Donderdag 07 december 2023

Vandaag (7 december) is het Nationale Vrijwilligersdag. Ook bij de KNSB staan we daarbij stil, omdat vrijwilligers onmisbaar zijn voor de schaats- en inlineskatesport. “Van blokjeslegger tot tijdwaarnemer, van jurylid tot juniorentrainer en van clubvoorzitter tot natuurijsmeester… Waar zouden we zijn zonder hun inzet? Beste vrijwilligers, heel veel dank!”, zegt Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB.

Directeur-bestuurder Herman de Haan | Foto : Bram Gebuys

Op Nationale Vrijwilligersdag worden in heel Nederland mensen in het zonnetje gezet, die zich wekelijks of zelfs dagelijks inzetten voor het reilen en zeilen bij hun vereniging. In de schaatssport gebeurt dat ook op vele plekken. “En dat is meer dan terecht”, zegt De Haan. “Zeker in deze tijd, waarin mensen zich soms meer als consument gedragen, is het goed om een stevige schouderklop uit te delen aan de duizenden vrijwilligers die er belangeloos voor zorgen dat zaken bij hun club, inclusief trainingen en wedstrijden, soepel verlopen.”

Als directeur-bestuurder van een bond met bijna 40.000 actieve leden, kent hij uiteraard de signalen dat het vinden vrijwilligers niet altijd eenvoudig is. De Haan: “Als je erin slaagt een goede, open sfeer te creëren, waarin mensen betrokken zijn bij elkaar én bij de vereniging, dan blijkt het vaak wel te lukken om voor alle taken genoeg handjes te vinden. Gelukkig zijn er ook volop tools voor werving en behoud van vrijwilligers.”

In het Kenniscentrum op KNSB.nl staan diverse artikelen over het werven en behouden van vrijwilligers. Je kunt er onder meer lezen over de 4 B’s: beginnen, binnenhalen, begeleiden en belonen. Tevens vind je er succesverhalen van verenigingen op het gebied van vrijwilligersbeleid, zoals bij de Deventer IJsclub en de IJssportvereniging Alblasserwaard.

“Goed voorbeeld doet goed volgen”, zegt De Haan. “Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. Voor elke club geldt dat je altijd bij de KNSB kunt aankloppen voor ondersteuning, ook op dit gebied. Als bond zetten we ons in voor sterke verenigingen, want zij houden de sport vitaal. De inzet van vrijwilligers is daarbij onmisbaar. Zij verdienen ons aller respect en waardering!”