Volop schaatspret op natuurijs, van Kudelstaart tot Hengelo

Donderdag 11 januari 2024

Vrijwilligers die dag en nacht in touw zijn om liefhebbers ultiem schaatsplezier te bezorgen. En tienduizenden schaatsers die in in de buitenlucht genieten van natuurijs. Dat beeld is dezer dagen zichtbaar in heel Nederland. De natuurijsclubs beleven topdagen. Wie wil schaatsen kan dat veilig doen op een ijsbaan in de buurt.

IJsclub Otweg - Foto : KNSB

De eerste banen gingen maandag al open, waaronder die in Ammerstol, Doorn en Winterswijk. De ‘snelle jongens’ zijn alle combibanen, waarop zomers wordt geskeelerd. Verspreid over het land konden steeds meer ijsclubs hun banen openstellen voor het publiek. Van Kudelstaart tot Hengelo, de toeloop is overal enorm. “Fantastisch! Eens te meer wordt duidelijk dat we met zijn allen schaatskoorts krijgen zodra de temperatuur daalt onder nul”, zegt Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB.

Op bezoek bij ijsbanen, verspreid over het land, zien KNSB-medewerkers vooral heel veel schaatsplezier. Van jong tot oud, tienduizenden mensen proberen deze korte periode van natuurijs optimaal te benutten. “Het is hartverwarmend om te zien”, zegt Trouw. “Schaatsen op natuurijs is het mooiste wat er is, iedereen rijdt lekker rond in de frisse buitenlucht, met een grote glimlach op het gezicht. Er zijn zelfs scholen die voor hun gymles naar de lokale ijsbaan trekken om kinderen lekker te laten schaatsen.”

Edese IJsvereniging (EIJV) - Foto : KNSB
Hengelose IJsclub - Foto : KNSB
IJs- en Skeelerclub Puttershoek - Foto : KNSB

In winters zonder natuurijs, en dus ook zonder inkomsten, klinken soms bezorgde geluiden over het voortbestaan van de traditionele ijsclubs, waarvan er 450 bij de KNSB zijn aangesloten. Maar zodra het serieus gaat vriezen, blijkt elke ijsclub springlevend en slagvaardig genoeg om duizenden mensen een of meer dagen schaatsplezier te bezorgen. Trouw: “Een groot compliment aan alle vrijwilligers die dit samen voor elkaar krijgen, ook dat is de kracht van de schaatssport.” 

IJsclub Vooruitgang Ammerstol - Foto : KNSB

Het vriest pas serieus sinds zondag. Hoewel links en rechts sloten en vaartjes dicht liggen, is het ijs daar nog onbetrouwbaar. “Hoewel de verleiding groot kan zijn, is ons advies om daar echt van weg te blijven”, zegt Trouw. “Wil je veilig schaatsen op een betrouwbare ijsvloer, zoek dan de baan van een ijsclub in jouw buurt op. Elders loop je echt te veel risico op ongelukken.”

Het zal een korte natuurijsperiode worden. Menig ijsclub hoopt zijn baan vrijdag nog wel te kunnen openen, maar vanwege de verwachte dooi zal de schaatspret daarna afgelopen zijn. Het is sowieso uitgesloten dat de komende dagen ergens een toertocht kan worden gehouden. Trouw: “Daarvoor heb je echt een veel langere periode van vorst nodig, dat zit er nu helaas niet in. Laten we daarom ten volste genieten van de ijsbanen die open zijn!”