Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Gepubliceerd woensdag 29 november 2023

Maar liefst zeven schaatssters staan op de shortlist om genomineerd te worden voor Sportvrouw van het jaar. Net als vorig jaar is Irene Schouten één van de kanshebsters, zij won de titel toen dankzij haar drie gouden medailles op de Olympische Spelen van Beijing. De uitverkiezing heeft ze te danken aan haar wereldtitel op de 5000 meter. Verder zijn Jutta Leerdam (wereldtitel 1000 meter, Europese titel Sprint), Femke Kok (wereldtitel 500 meter), Antoinette Rijpma-de Jong (wereldtitel 1500 meter, Europese titel Allround), Marijke Groenewoud (wereldtitel mass start), Suzanne Schulting (drie wereldtitels) en Xandra Velzeboer genomineerd (vier wereldtitels). Bij de mannen zijn drie schaatsers gekozen: Patrick Roest (twee wereldtitels, Europese titel Allround), Merijn Scheperkamp (Europese titel Sprint) en Jens van ’t Wout (wereldkampioen mixed gender relay, drie Europese titels).

Foto : Soenar Chamid

De Nederlandse shorttrackploeg komt tweemaal in aanmerking voor de titel Sportploeg van het Jaar. Van ‘t Wout is samen met Teun Boer, Schulting en Velzeboer genomineerd met de gouden mixed relayploeg van het WK in Seoul. In diezelfde categorie komen de twee vrouwelijke vaandeldragers van het Nederlandse shorttracken nogmaals voor op de lijst, nu met de vrouwelijke relayploeg. Schulting en Velzeboer pakten op het WK goud met teamgenoten Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer (in de finale reserve).

Bondscoach Niels Kerstholt is genomineerd voor de titel Coach van het Jaar. In die categorie maken ook langebaancoaches Gerard van Velde en Jac Orie kans. Voor de Young Talent Award komt Angel Daleman in aanmerking. 

De definitieve nominaties worden op zondag 10 december bekend. Het sportgala is op 20 december vanaf 21.15 uur te zien op NPO1.

Meer nieuws

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

Wat moet je weten over het Daikin NK Allround en Sprint?

Delftse studenten gaan al 25 jaar Effe Lekker Schaatsen, nu zelfs in Collalbo

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?