Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Vechtsebanen Utrecht ontvangt schaatstoppers van de toekomst voor NK junioren A, B en C (25 en 26 februari)

Gepubliceerd donderdag 16 februari 2023

De grootste schaatstalenten van Nederland strijden op 25 en 26 februari om de nationale titels bij de NK Junioren. Plaats van handeling: De Vechtsebanen in Utrecht. Aan de start verschijnen zowel de junioren A, B als C: rijders in leeftijd variërend van 13 t/m 18 jaar.

Het belooft een spannende dag te worden, waar de schaatsliefhebber de toppers van de toekomst in actie kan zien. “Voor veruit de meeste junioren is dit NK het belangrijkste toernooi van het jaar”, Jetske Wiersma, hoofdcoach talentontwikkeling van de KNSB. “Hier kunnen zij zich meten met de rest van Nederland. Ze worden uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen: ze moeten er staan! Dat is belangrijk voor hun ontwikkeling als atleet.”
 
Vorig jaar mochten alleen de junioren A een NK allround afwerken. De andere categorieën zagen hun NK afgelast worden. Nu strijden de junioren A en B om de nationale titels sprint, lange afstanden en teamsprint. Bij de C’s betreft het een NK allround. Wiersma: “Ik ben blij dat we alle beste junioren van Nederland weer tegen elkaar kunnen zien strijden.”
 
Eva Oosters, wethouder Sport van de gemeente Utrecht, is blij dat het evenement doorgang kan vinden. “Deze kampioenschappen zouden eigenlijk al in 2021 plaatsvinden. Helaas gooide corona toen roet in het eten. Gelukkig kan het nu weer, want sporten is belangrijk voor de fysieke én mentale gezondheid. Ik wens alle deelnemers daarom veel succes.”

Het is een vol programma dat wordt afgewerkt op De Vechtsebanen. De jongste schaatsers (junioren C, 13-14 jaar) komen alleen op zaterdag in actie. Zij rijden de 500 en 1500 meter en de mixed teamsprint. Wie het beste scoort in de klassementen over 500 en 1500 meter mag zich allround kampioen noemen.
 
De junioren B (15-16 jaar) rijden op beide dagen een 500 en 1000 meter; wie over die vier afstanden samen de snelste is mag zich sprintkampioen noemen. Op zondag komen deze junioren ook in actie op de 3000 meter en de teamsprint.
 
De oudste schaatsers bij deze NK zijn de junioren A (17-18 jaar). Zij rijden zaterdags de 500, 1000 en 3000 meter. Op zondag werken ze weer een 500 en 1000 meter af, plus een 5000 meter en de teamsprint. Ook hier geldt dat de beide 500 en 1000 meters bij elkaar worden opgeteld, waarna de sprintkampioenen bekend zijn.
 
De huldigingen van de diverse kampioenen vinden steeds aan het eind van de wedstrijden per leeftijdscategorie plaats. Het programma begint op beide dagen om 10.00 uur en eindigt rond 18 uur. Meer informatie over deze wedstrijden kun je vinden op schaatsen.nl.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?