Valentina Berga-Belloni zet stap in professionalisering

Woensdag 05 april 2023

Als bondscoach van de Nederlandse inlineskaters zet Valentina Berga-Belloni zich in voor professionelere sport. Meer verplichte trainingen, betere communicatie met trainers van andere disciplines en vanaf volgend jaar een nationaal trainingscentrum.

Foto: Neeke Smit

Veel (marathon)schaatsers en shorttrackers combineren bij de jeugd hun discipline met het inlineskaten. Wanneer ze succesvoller worden, maken ze vaak de keuze om te gaan voor de sport op het ijs, die meestal financieel aantrekkelijker is en meer status biedt. Bondscoach Valentina Berga-Belloni erkent het probleem. “Multidisciplinaire talenten als Angel Daleman zullen niet tot hun 23ste blijven skeeleren, maar je moet proberen ze zo lang mogelijk te behouden. Wij verliezen de sporters te vroeg. Om dat moment van kiezen uit te stellen helpt het bieden van meer structuur en professionaliteit.”

Zonder haar collega Frank Fiers, die vorig jaar stopte als bondscoach, zet Berga-Belloni nu de lijnen uit. “Ik heb het allemaal op orde. Meerdere assistenten zullen mij helpen bij de junioren en met de hulp van de fysio is alles gereed voor komend seizoen.” De Italiaanse heeft ten opzichte van vorig jaar een aantal zaken verbeterd. “De trainingen voor de preselectie worden gestructureerder. De rijders ontvangen een uitnodiging per mail, de trainingen zijn minder vrijblijvend en de inlineskaters worden meer getest. Als iemand naar het EK wil, dan moet die op de trainingen zijn”, vertelt Berga-Belloni.

Bovendien is er betere communicatie met de trainers van andere disciplines. “Niet een beetje van dit en een beetje van dat, maar echt duidelijkheid voor trainers en rijders. De één heeft nog een training voor het marathonschaatsen, de ander voor shorttrack. Het is belangrijk dat iedereen geïnformeerd wordt, zodat alles gepland kan worden. Die communicatie is de sleutel tot een goede samenwerking. Essentieel voor onze multidisciplinaire sporters.”

Angel Daleman, één van de multidisciplinaire talenten die Berga-Belloni graag bij het inlineskaten wil houden.

Berber Vonk vertrok vorig jaar naar Italië om daar op hoger niveau te kunnen inlineskaten, Rémon Kwant gaf in januari zijn baan op om ook in dat land te wonen en Glenn Nijenhuis trainde in Colombia om met snelle skeeleraars te kunnen rijden. De bondscoach begrijpt de keuzes van de sporters, maar wil in Nederland volgend jaar nog een stap zetten in het professionaliseren.

“Vanaf 2024 willen we het hele jaar door met een vast team werken in een nationaal trainingscentrum. Het zal, zeker in het begin, niet dezelfde vorm krijgen als bij bijvoorbeeld het shorttracken. Rijders uit het zuiden van het land zullen nu nog niet vier keer per week naar Heerenveen komen om hier te trainen. We moeten het stap voor stap doen. Met een kleinere groep die in de omgeving van Heerenveen woont, kunnen we beginnen.”

Niet alleen in de zomer zal er een programma te volgen zijn voor de inlineskaters, maar ook in het winterseizoen. “In Nederland willen mensen immers schaatsen. Lianne van Loon wil bijvoorbeeld marathons rijden, maar daarnaast ook skeeleren in de winter. Door een marathonteam te creëren kan ik het gehele jaar met de sporters samenwerken.” Allereerst zal zo’n ploeg voor de vrouwen opgezet worden, daarna wordt gekeken of er ook interesse is bij de mannen.

Het blijft een lastige puzzel om als niet-olympische sport op te boksen tegen bijvoorbeeld de commerciële teams van het langebaanschaatsen. “Er is nu structuur, duidelijkheid en betere communicatie. Zo gaan we steeds een stapje vooruit.”

Gepubliceerd Schaatsen.nl – 4 april 2023

https://www.schaatsen.nl/nieuws/2023/april/valentina-berga-belloni-zet-stap-in-professionalisering/