Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Tuchtcommissie: Geen grond voor rode kaarten Groenewoud en Kleibeuker

Gepubliceerd vrijdag 24 april 2020

De rode kaarten die marathonschaatssters Marijke Groenewoud en Carien Kleibeuker afgelopen winter kregen bij de KPN Grand Prix 1 – Aart Koopmans Memorial op de Weissensee waren ‘ongegrond’. De Tuchtcommissie van de KNSB acht oneerlijk en niet-sportief gedrag van de twee rijdsters niet bewezen.

Dit betekent dat Marijke Groenewoud alsnog als winnares van deze wedstrijd de boeken in gaat. De rijdster van Team ZiuZ kwam op 23 januari als eerste over de finish en werd ook gehuldigd als winnares. Later die dag kreeg Groenewoud echter een rode kaart, waardoor Manon Kamminga als eerste in de rangschikking eindigde.

De jury had, op basis van eigen waarneming, ingediende protesten en uitspraken van de rijdster zelf geoordeeld dat Groenewoud tijdens de wedstrijd ongeoorloofde hulp had geaccepteerd van Carien Kleibeuker. Die kwam uit voor Royal A-ware, een zusterploeg van ZiuZ, waarmee gezamenlijk wordt getraind. Kleibeuker was direct na de race al met een rode kaart bestraft en uit de uitslag geschrapt.

De twee rijdsters accepteerden de straf echter niet en stapten naar de Tuchtcommissie van de KNSB, die recent uitspraak deed. De Tuchtcommissie heeft alle verklaringen nader bestudeerd en hield op 10 maart een zitting. Daar zijn Groenewoud, Kleibeuker en enkele juryleden gehoord; tijdens die zitting zijn ook videobeelden van de race bekeken.

Alles afwegende stelt de Tuchtcommissie dat ‘ongeoorloofde hulp’ van Kleibeuker aan Groenewoud in deze wedstrijd niet bewezen is, zij noemt de beschuldiging van de KNSB aan het adres van de rijdsters dan ook ‘ongegrond’. Op basis van deze uitspraak is de uitslag opnieuw aangepast: Groenewoud gaat de boeken in als nummer 1, Kamminga is 2 en Aggie Walsma nummer 3. Kleibeuker komt op de 14de plaats in de uitslag.

De scheidsrechterscommissie legt zich bij de uitpraak neer. De rijdsters hebben tot 10 mei de tijd om tegen deze uitspraak in beroep te gaan bij de Commissie van Beroep van de KNSB.

Meer nieuws

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

Sake Santema (94) overleden, Lid van Verdienste van de KNSB

Schaatstassen, trainersopleidingen en schoonrijclinics dankzij het Sportakkoord

TeamNL langebaanschaatsen voor WK Afstanden

Aanpassingen in selectie ISU Cup Finale Junioren shorttrack

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?