Training op natuurijs van IJsclub Tilburg lichtpuntje in lastige tijden

Donderdag 18 februari 2021
Trainen op de Ireen Wüst IJsbaan is al een tijd niet meer mogelijk, maar toen er winterweer in aantocht was wist IJsclub Tilburg wat het te doen stond. Er werd op de plassen van de Oisterwijkse Bossen en Vennen een training op natuurijs voor jeugdleden tot 18 jaar georganiseerd. Bijna 90 kinderen en jongeren konden op zaterdag 13 februari eindelijk weer eens hun schaatsen aantrekken.
“De komst van natuurijs was voor ons de ideale gelegenheid deze winter toch nog een keer te schaatsen met de jeugdleden. Deze kans wilden we met beide handen aangrijpen”, zegt Jeroen Happel voorzitter van de Technische Commissie bij IJsclub Tilburg. Vanwege de coronamaatregelen is de eigenlijke thuisbasis van de Brabantse vereniging, de Ireen Wüst IJsbaan, al enige tijd dicht. Leden kunnen nog wel droogtrainingen bij de plaatselijke atletiekvereniging volgen, maar velen hebben al weken niet meer op het ijs gestaan. Mede daarom werd er binnen IJsclub Tilburg meteen enthousiast gereageerd op het plan een training op natuurijs te organiseren. “Op een oproep vanuit de club aan de trainers voor hulp bij de training kregen we volop respons. Ook de mail naar de (ouders van) jeugdleden werd heel goed ontvangen. Binnen een half uur hadden we al 50 aanmeldingen voor de speciale training”, zegt Happel. Daarna moest er alleen nog een locatie worden uitgezocht. “We hebben het geluk dat Tilburg dichtbij de Oisterwijkse Bossen en Vennen is gelegen. In dat gebied is altijd snel natuurijs vanwege de gunstige ligging en het ondiepe water. Bovendien zijn er voldoende parkeerplaatsen waar de ouders hun kinderen kunnen afzetten.” Na een laatste inspectie van Happel zelf, werd de locatie vrijdagavond per mail doorgegeven aan de deelnemers.

Plezier op het ijs

Vroeg op zaterdagochtend vond de training plaats. De kinderen waren ingedeeld in groepen van 10. Aan het begin van de training werd de leden iets geleerd over natuurijs en was er een korte valtraining. Daarna was het aan de trainers zelf om de rest van de sessie in te vullen. Happel: “Er zijn veel spelletjes gedaan op het ijs, want het ging vooral om plezier maken met elkaar. Het mooiste compliment was misschien nog wel dat vrijwel iedereen na het uurtje training eigenlijk door wilde gaan.”

Vruchten plukken van belangstelling natuurijs

De training op natuurijs was een lichtpuntje in lastige tijden voor IJsclub Tilburg. Mede doordat de ijsbaan dicht is, is het ledenaantal deze winter voor het eerst in jaren licht gedaald. “Met name bij de volwassenen is er een kleine terugloop. Bij de jeugd zijn we de laatste jaren juist gegroeid, maar die groei is nu helaas gestagneerd”, zegt Happel. “We hopen dat vanwege het natuurijs veel mensen weer interesse krijgen in de sport. De afgelopen dagen zagen we in ieder geval extra veel verkeer naar onze website. Daarom hebben we ons aanbod aangevuld om een voorinschrijving voor komende winter te doen. Daarnaast worden binnenkort de zomertrainingen opengezet die natuurlijk ook voor nieuwe leden een interessant aanbod zullen vormen. Hopelijk kunnen wij net als de ijsclubs ook de vruchten gaan plukken van de massale belangstelling voor schaatsen op natuurijs.”