Toegenomen aandacht kunstrijden zorgt voor meer dan 30 nieuwe leden bij TKV

Maandag 14 februari 2022
Dinsdag 15 februari en donderdag 17 februari staan rood omcirkeld in de agenda van de Tilburgse Kunstrij Vereniging (TKV). Op die dagen komt gastlid Lindsay van Zundert in actie op de Winterspelen in Peking. Het is voor TKV de aanloop naar nóg een bijzonder moment: de Challenge Cup eind februari in het IJssportcentrum in Tilburg. De Brabantse club is blij met alle aandacht voor het kunstrijden, want de stijgende populariteit van de sport heeft voor een toestroom aan nieuwe leden gezorgd.

Met trots keken ze in 2021 bij TKV hoe ‘hun’ Lindsay van Zundert zich als eerste kunstrijdster in 46 jaar plaatste voor de Olympische Spelen. De prestaties van de 17-jarige Brabantse kregen veel aandacht in de media. Dat merken ze ook bij TKV. “Lindsay traint in België, maar is gastlid bij ons zodat ze voor Nederland kan uitkomen. We volgen haar al lange tijd en de Spelen leven echt bij de vereniging. Als Lindsay dinsdagochtend in actie komt gaan we met de mensen die trainen op de ijsbaan gezamenlijk op een groot scherm kijken. Dat Lindsay haar opwachting gaat maken in Peking heeft veel teweeggebracht, want er is dit seizoen veel meer interesse om bij ons te schaatsen dan in voorgaande jaren”, zegt Greonne Bol, bestuurslid van TKV.

Naast Van Zundert is er nog een link tussen TKV en de Olympische Spelen. Jorik Hendrickx staat normaal gesproken vrijwel dagelijks als trainer op het ijs in Tilburg, nu is hij als coach van de Belgische Loena Hendrickx actief in China. “We zijn heel blij dat hij lesgeeft bij ons”, zegt Bol lachend. “Maar al onze trainers zijn belangrijk. Zeker ook bij het enthousiasmeren van potentiële leden. Om aan te haken bij de Olympische Spelen en de Challenge Cup hebben we onder meer een flash mob ingestuurd. Deze is bedacht door de KNSB en Lindsay en hebben we iets aangepast. Zo kan eigenlijk iedereen die een bezoek brengt aan de schaatsbaan, aansluiten en meedoen met het dansje”, legt Bol uit.

Leerlingen van basisscholen in Tilburg op het ijs tijdens Try Out Sports.

Kunstrijden in de schijnwerpers

Het is een van de vele manieren waarop TKV leden hoopt te werven. De vereniging organiseert ook clinics voor basisscholen in Tilburg én TKV is nauw betrokken bij de organisatie van de KNSB Challenge Cup supported by Rabobank die op 24 februari begint. “Omdat kunstrijden volop in de schijnwerpers staat deze winter zijn wij ook heel actief. Zo’n beetje alle basisscholen in Tilburg komen deze winter langs bij ons om clinics te volgen, waarin de beginselen van het kunstrijden aan bod komen. En we hebben ook meegedaan aan Try Out Sports van de gemeente Tilburg, waarbij kinderen nieuwe sporten kunnen uitproberen. Dat vond in het begin van het seizoen plaats en heeft veel nieuwe leden opgeleverd. Onder meer door flyers en inschrijfformulieren uit te delen en als bestuur in gesprek te gaan met de ouders hebben we veel kinderen weten te enthousiasmeren voor kunstrijden.”

Ledenwerving bij Challenge Cup

Sinds de start van het seizoen heeft TKV al meer dan 30 nieuw leden, zowel jong als oud, begroet. En dan moet het hoogtepunt van het seizoen - de Challenge Cup - nog komen. Bol: “Er zijn veel vrijwilligers van onze vereniging actief bij het evenement. Zij controleren bijvoorbeeld de tickets, zijn actief als baancommissaris of houden de tijd bij. Er moet veel gedaan worden, maar het enthousiasme om te helpen was groot.”

“Ook onze leden zijn nauw betrokken bij de Challenge Cup. Naast Lindsay zijn er namelijk nog meer leden actief tijdens de Challenge Cup. En er vinden meerdere side-events plaats, waaronder een dansje dat is ingestuurd door jeugdleden en op de laatste dag van het evenement wordt opgevoerd. Via deze side-events en door te flyeren hopen we nog meer mensen enthousiast te maken. De toegenomen interesse voor het kunstrijden merken wij ook duidelijk. Zelfs in coronatijd hebben zich veel mensen gemeld om lid te worden. Dat geeft wel aan dat de sport op dit moment heel populair is. Daar zijn we logischerwijs erg blij mee. Hopelijk zorgt de Challenge Cup ervoor dat we nóg meer nieuwe leden mogen verwelkomen.”

Wil jij ook kijken naar de Nederlandse en internationale toppers? Kom dan naar de Challenge Cup in Tilburg. Voor meer informatie over dit evenement: schaatsen.nl/challengecup.