Thijsje Oenema en Marc Estourgie nieuw in Raad van Toezicht KNSB

Vrijdag 30 juni 2023

Raad van Toezicht (*) van de KNSB. De Ledenraad heeft donderdag 29 juni ingestemd met hun benoeming. Oenema en Estourgie – beiden niet onbekend in de schaatswereld - volgen Ton Lekkerkerker en Jolle Landman op, die sinds oktober 2016 lid zijn van de Raad van Toezicht. Landman, tevens voorzitter van de Auditcommissie, zal nog tot 1 oktober 2024 aanblijven om de continuïteit en een zorgvuldige overdracht te waarborgen.

 Thijsje Oenema (35) was in de periode 2007-2016 zelf professioneel topschaatser. Zij vertegenwoordigde ons land onder meer op verschillende ISU Wereldkampioenschappen en World Cups. Ook deed ze in 2010 mee aan de Olympische Winterspelen in Vancouver. In 2012 won Oenema, voormalig houdster van het Nederlands record op de 500 meter, op diezelfde afstand een bronzen medaille bij het WK Afstanden in Heerenveen.

Na haar topsportcarrière is Thijsje Oenema actief gebleven in de sport als lid van de NOC*NSF Atletencommissie en bij de KNSB waar zij tot en met afgelopen seizoen vrijwilliger was op het wedstrijdsecretariaat van Thialf. Vanaf 1 juni van dit jaar werkt Oenema als Business controller Inventory re-use bij ASML. Daarvoor was zij sinds 2017 in diverse functies in dienst bij Philips.

Marc Estourgie

Marc Estourgie (50) was tot april van dit jaar Managing Director van Holland & Barrett Benelux, al jarenlang een van de Topsponsors van de KNSB. Estourgie heeft zelf ook een grote passie voor schaatsen, draait wekelijks zijn rondjes op de Jaap Edenbaan als lid van IJsclub Abcoude en heeft in 1997 een Elfstedenkruisje verdiend. Verder is hij in zijn vrije tijd actief als voorzitter van Hockeyclub Abcoude, een vereniging met 750 leden en 100 vrijwilligers.

Zijn maatschappelijke carrière wordt gekenmerktdoor eindverantwoordelijke directiefuncties. Zo was Marc Estourgie voor zijn loopbaan bij Holland & Barrett onder meer CEO van C&A Spanje & Portugal en van C&A Nederland.

Consumentenmarkt en topsport

Met de komst van Marc Estourgie heeft de Raad van Toezicht extra kennis in huis gehaald op het gebied van management, financiën en ondernemen in de consumentenmarkt en met Thijsje Oenema is ook de topsport weer vertegenwoordigd. Per 1-10-2023 bestaat de Raad van Toezicht naast Estourgie en Oenema uit voorzitter Pieter de Kroon en de leden Marjon Kaper, Bianca Knispel en (nog een jaar) Jolle Landman.

De Ledenraad heeft donderdag 29 juni ingestemd met de benoeming van Thijsje Oenema en Marc Estourgie.

(*) Sinds 2016 werkt de KNSB met een Raad van Toezicht model. De directeur-bestuurder (Herman de Haan) geeft leiding aan het KNSB Bondsbureau en is ‘het gezicht’ van de KNSB. De Raad van Toezicht houdt toezicht op de directeur-bestuurder en legt verantwoording af aan de Ledenraad, het hoogste orgaan van de bond.