Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Teamwork is het sleutelwoord bij jureren

Gepubliceerd maandag 11 juli 2022

Je ziet ze bij elke inlineskatewedstrijden. De vrouwen en mannen in de witte truien. Ze zijn onmisbaar voor de sport en zorgen er wekelijks voor dat de skaters hun sport kunnen beoefenen. Maar wat is er nu zo mooi aan het vak? Een gesprek met Henk Hagedoorn en Renate Akkerman, juryleden van het inlineskaten en de marathon.

Foto: Neeke Smit

De taken van een jurylid zijn divers. Zo zijn de ‘witte truien’ te vinden bij de start om de rijders weg te schieten, rondom het parcours om te letten op overtredingen, bij de finish om het rondebord te bedienen en in de jurywagen om de uitslagen te verwerken. “Mij mag je neerzetten waar je me nodig hebt. Daar word ik ook beter van. We maken lange dagen met het inlinen en als ik steeds op dezelfde plaats sta word ik minder scherp,” aldus Henk Hagedoorn.

Hij is al zestien jaar onderdeel van het jurykorps. Het begon voor hem toen er geen speaker was bij de plaatselijke Van Lingen-competitie van zijn zoon. “Iedereen keek elkaar aan toen er gevraagd werd of iemand wilde inspringen als speaker. Niemand zei ja, dus toen zei ik: laat mij het maar doen. En als je een keer begint, weet je waar het eindigt. Gelukkig is het voor mij nog steeds niet geëindigd.”

Ook Renate Akkerman raakte besmet met het juryvirus. Al negen jaar is ze te vinden langs de baan en op de weg bij het skaten. Naast het jureren in nationale en internationale wedstrijden is ze jurycoördinator. Voor de postdoctoraal onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen is het een stukje ontspanning. “Je leert weer andere dingen als scheidsrechter die ik niet leer in het lab. Ik vind de afwisseling heel leuk.”

Het hele artikel kun je lezen op schaatsen.nl

Meer nieuws

Wat moet je weten over het Daikin NK Allround en Sprint?

Delftse studenten gaan al 25 jaar Effe Lekker Schaatsen, nu zelfs in Collalbo

Lindsay van Zundert mist Challenge Cup, maar mikt op Milaan 2026

Femke Kok en Joy Beune zeker van WK Inzell

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?