Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Taskforce vanuit KNSB presenteert Actieplan Verduurzaming IJsbanen

Gepubliceerd vrijdag 18 november 2022

Om de toekomst van de schaatssport veilig te stellen is een versnelde verduurzaming van de 21 ijsbanen in Nederland noodzakelijk. Met die gedachte wordt vandaag in Heerenveen het actieplan van de Taskforce Verduurzaming IJsbanen gepresenteerd. “Als we niets doen komt deze unieke infrastructuur in gevaar en dat raakt de hele schaatssport”, aldus Herman de Haan, directeur-bestuurder van de schaatsbond KNSB.

Het actieplan wordt vanmiddag besproken tijdens een werkconferentie in Thialf, kort voor het begin van de ISU Word Cup. De Taskforce Verduurzaming IJsbanen is een initiatief van de KNSB, die hierin nauw samenwerkt met sportkoepel NOC*NSF, de Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN), Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO en het Kenniscentrum Sport & Bewegen (KCSB).
 
Het actieplan moet gemeenten en exploitanten helpen om ijsbanen klimaatneutraal en energiezuinig te laten draaien. De belangrijkste punten uit het actieplan zijn:
1. Monitoring. Pas als je precies weet hoeveel energie je waarvoor verbruikt, kun je gericht aan de slag om energie te besparen. Meten is weten. 
2. Kennisdeling. IJsbanen kunnen leren van elkaars successen en mislukkingen uit de dagelijkse praktijk. Via de Taskforce blijven ze voortaan ook op de hoogte over actuele en toekomstige regelgeving én subsidies. 
3. Advisering. Bij de aanpak van verduurzaming is maatwerk noodzakelijk, juist omdat elke ijsbaan anders is. Deskundig individueel advies komt gratis beschikbaar Via SportNL Groen.
4. Innovatie. Zoeken naar nieuwe technieken. De Taskforce zet challenges op en zoekt samenwerking met (technische) universiteiten en marktpartijen op het gebied van koeltechniek en energieopwekking om innovaties te stimuleren. 
 
Tijdens de werkconferentie in Thialf geeft de gemeente Alkmaar een presentatie van het project POCITYF. Bij ijsbaan De Meent, dat deel uitmaakt van een groter sportcomplex, worden nieuwe technieken aan elkaar gekoppeld om zelf energie op te wekken en die zo efficiënt mogelijk aan te wenden. Energie die vrijkomt bij het ijs maken wordt opgevangen en weer gebruikt. “Dat geeft hoop voor de toekomst. Andere gemeenten en exploitanten kunnen daar veel van leren om hun eigen routekaart voor verduurzaming op te stellen”, aldus De Haan.
 
De taskforce is in 2021 opgericht, voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak. De enorme stijging van energiekosten die daarvan het gevolg was, trof ook de ijsbanen. Vanuit de sportwereld is daarom niet alleen gepleit voor een noodfonds, maar ook voor een versnelde verduurzaming van sportaccommodaties. De Haan: “Wij zetten nu voor de ijsbanen gezamenlijk een tussensprint in. Dankzij die de huidige crisis ziet iedereen hiervan de noodzaak in.” 

Ijsbaan De Meent in Alkmaar. FOTO GEMEENTE ALKMAAR
Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB. FOTO MARTIN DE JONG

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?