Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Talentprijs KNSB voor kunstrijdster Julia van Dijk

Gepubliceerd donderdag 24 december 2020
Julia van Dijk (14) heeft vandaag de Joan Haanappel Aanmoedigingsprijs van de KNSB ontvangen. De prijs, die ze krijgt als Talent van het Jaar 2019-2020, betreft een cheque van 500 euro en een glazen award.

Julia kreeg de prijs vooral vanwege de nationale titel die ze vergaarde bij de Advanced Novices. Na vier tweede plaatsen op een NK, stond de Tilburgse kunstrijdster afgelopen seizoen dan echt op de hoogste trede van het erepodium. Op ijsbaan De Uithof in Den Haag stak ze met kop en schouders boven haar concurrentes uit.

Intussen ligt die prestatie alweer ver achter ons. Onder meer vanwege de coronasituatie lukte het niet eerder om de prijs te overhandigen. Vandaag kreeg ze de cheque overhandigd na een training in de Sportboulevard Dordrecht. Naamgeefster Joan Haanappel voegde er namens haar Stichting Kunstrijden Nederland een bedrag van 1000 euro aan toe.

“Julia heeft deze aanmoedigingsprijs dik verdiend. Wat mij bij haar altijd opvalt, is haar atletisch vermogen en sprongkracht”, zegt Jeroen Prins, waarnemend disciplinemanager kunstrijden van de KNSB. “Laten we hopen dat ze spoedig hersteld is. Ik verwacht dat Julia snel eigenlijk alle drievoudige sprongen zal beheersen en wie weet… ook ooit de drievoudige Axel.”

Opsteker

Julia toonde zich blij met de prijs, een mooie opsteker in een moeilijke periode. Sinds afgelopen zomer kampt de Tilburgse met een enkelblessure, vermoedelijk opgelopen toen ze zich flink verstapte tijdens een hardlooptraining. Uiteindelijk moest ze in oktober worden geoperereerd, om een stukje afgebroken bot weg te laten halen.

Daarna begon het proces van revalideren. Sinds kort staat ze weer op het ijs. “Het gaat goed, ik heb vandaag weer wat meer sprongen gemaakt”, vertelt ze. Dat de kunstrijders vanwege de coronapandemie amper wedstrijden hebben, is een geluk bij een ongeluk. In alle rust werkt de scholiere, die op het Koning Willem II College in 3-havo zit, nu aan haar herstel.

Het plan was om komende zomer, tijdens de schoolvakantie, naar Canada te gaan voor een schaatskamp. Vanwege de coronasituatie is het echter nog onzeker of, en zo ja wanneer, dit door kan gaan. Dat moet de komende maanden duidelijk worden. Maanden waarin Julia stapje voor stapje hoopt terug te keren op haar oude niveau, en beter.

Thuisbaan

In Dordrecht trainen momenteel alle Nederlandse topkunstrijders. De KNSB heeft daar voor hen dagelijks ijsuren geregeld. Voor Julia betekent dit dat ze op haar thuisbaan kan trainen, want ze is lid van De Drechtsteden, een van de twee verenigingen voor talentontwikkeling van de KNSB. Haar trainers zijn daar Nicole Goossens en Marieke Ter-Kruithof.

De Sjoukje Dijkstra-prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste kunstrijd(st)er van Nederland, blijft dit jaar in de kast. Ook het afgelopen seizoen was er geen enkele prestatie die er bovenuit stak. De onlangs gestopte Kyarha van Tiel, die de prijs won in 2017-2018, blijft dus nog even zonder opvolgster.

 

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?