Suzanne Schulting kiest voor aangepaste voorbereiding op nieuwe seizoen

Woensdag 24 mei 2023

Olympisch shorttrackkampioene Suzanne Schulting kiest voor een aangepaste voorbereiding op het nieuwe shorttrackseizoen, waarbij ze in alle rust apart van TeamNL Shorttrack allereerst werkt aan haar eigen herstel. Belangrijk daarbij is dat ze de balans hervindt in wat ze fysiek en mentaal aan kan.

Foto : Dennis Kruijswijk

“Iedereen die mij kent weet dat dit heel moeilijk voor me is”, zegt Schulting. “De afgelopen zeven jaar ben ik bijna dagelijks tot het uiterste gegaan. Dat heeft me heel veel moois gebracht, maar het heeft ook heel veel van me gevergd. Het is nu echt tijd om de batterij helemaal op te laden voordat ik weer volle bak aan de slag ga zoals ik gewend was.”

De 25-jarige Schulting won sinds haar eerste olympische titel in 2018 bijna alles wat te winnen viel, zowel individueel als met de relayteams. Op haar erelijst prijken niet alleen 6 olympische medailles, waarvan 3 gouden, maar ook 10 wereld- en 17 Europese titels. Van de laatste WK in Seoul, in maart van dit jaar, keerde ze terug met drie gouden en een zilveren medaille.

“Iedereen heeft bij dat WK kunnen zien wat met Suzanne gebeurde. Ze leverde daar prima prestaties, maar die moesten echt uit haar reserves komen”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Dat is reden voor ons geweest om heel goed te kijken hoe Suzanne er nu zowel fysiek als mentaal voor staat. Er zijn ook medische onderzoeken gedaan en de conclusie die we hier gezamenlijk uit trekken is dat Suzanne zich in eigen tempo, apart van het team gaat voorbereiden op het nieuwe seizoen.”   

Ze zal rust nemen en aangepast trainen, in haar eigen omgeving en in het tempo dat ze aan kan. De kans is aanwezig dat Schulting hierdoor de eerste reeks World Cups komend najaar moet laten schieten. Ze is echter vastberaden om in de tweede helft van het seizoen, met de WK in Rotterdam als beoogd hoogtepunt, terug te zijn.