Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Start marathonseizoen verder uitgesteld, NK op 1 januari gaat niet door

Gepubliceerd donderdag 17 december 2020
De start van het marathonschaatsseizoen is opnieuw uitgesteld. De NK op kunstijs, die op 1 januari zouden worden verreden in Alkmaar, gaan definitief niet door. Het peloton blijft sowieso tot 19 januari aan de kant.

Een verzoek van de KNSB om het marathonschaatsen toe te voegen aan de lijst met topsportcompetities is door het ministerie van VWS afgewezen. Vorige week werd bekend dat in een reeks (team)sporten, zoals basketbal, hockey en volleybal, de topcompetities mochten worden hervat. Marathonschaatsen was een bespreekgeval.

De KNSB had al een alternatieve kalender klaar om de wedstrijden te kunnen hervatten. Ook waren coronaprotocollen opgesteld om dit veilig te laten plaatsvinden. Vandaag kwam echter het bericht dat dit alles niet doorgaat. En dus is het voor de marathonschaatsers wachten tot het kabinet een nieuwe update bekendmaakt.

De consequentie hiervan is dat de marathonschaatsers in elk geval tot 19 januari geen wedstrijden kunnen rijden. Slechts een aantal rijders die ook op de langebaan bij de (wereld)top horen, kan deelnemen aan de reeks langebaanwedstrijden in Thialf. Die begint met het WK Kwalificatietoernooi, van 26 t/m 28 december.

“We hadden goede hoop dat onze marathonschaatsers, ook echte topsporters, weer snel aan de slag zouden kunnen. Het is frustrerend dat dat niet is gelukt”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Maar in de huidige tijd is dit wat het is. Voor de maatregelen van het kabinet hebben wij alle begrip. Laten we hopen dat we het virus samen snel de kop in kunnen drukken.”

De KNSB bereidt zich nu voor op een kort en krachtig marathonseizoen, dat vanaf 19 januari van start kan gaan, mits het ministerie dit toestaat. Door het kabinetsadvies om buitenlandse reizen tot half maart te schrappen gaan de wedstrijden op het natuurijs van de Oostenrijkse Weissensee definitief niet door. De wedstrijden in het Zweedse Lulea vinden, als de coronapandemie dat toestaat, mogelijk in de tweede helft van maart plaats.

Foto: Vincent Riemersma

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?