Skatetoppers van start bij Daikin NK Inlineskaten Achterveld (weg & marathon) en Vondelpark (100 meter)

Donderdag 23 juni 2022

Van vrijdag 24 tot en met zondag 26 juni strijden ’s lands beste inlineskaters bij maar liefst drie Daikin NK’s om de nationale titels: in het Utrechtse Achterveld op vrijdag op de weg en zaterdag bij de marathon, en in het Amsterdamse Vondelpark op zondag op de 100 meter sprint.

In Achterveld starten op de weg bij de vrouwen onder meer Fleur Huls, Fleur Veen, Berber Vonk, Lianne van Loon. Op zondag zijn Fleur Huls en Lianne van Loon ook van de partij bij de 100 meter in het Vondelpark. Opvallende deelnemers in Amsterdam zijn de schaatsers Dione Voskamp (wereldkampioen teamsprint, samen met Femke Kok en Jutta Leerdam) en Selma Poutsma (olympisch kampioen shorttrack relay, met Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Yara van Kerkhof).

Bij de mannen skaten op de weg onder andere Glenn Nijenhuis, Rémon Kwant, Kay en Rick Schipper en de olympische schaatser Merijn Scheperkamp. Ook zij verschijnen op de piste in het Vondelpark.

Bij de vrouwen heeft titelverdedigster Elisa Dul concurrentie van sterke rijdsters als Elsemieke van Maaren, Berber Vonk, sprintster Lianne van Loon en Marijke Groenewoud, winnares van olympisch schaatsbrons. Bij de mannen doet Gary Hekman een gooi naar een zevende nationale kampioenstitel om op gelijke hoogte te komen met Arjan Smit. Ook zijn Reggeborgh teamgenoten Crispijn Ariëns en de rappe Bart Hoolwerf zijn kanshebbers. Met Casper de Gier, Robert Post en Jorrit Bergsma zal Jumbo-Visma zeker van zich laten horen.

De schaats- en skatebroers Ronald en Michel Mulder zijn ambassadeurs van het evenement in het iconische Vondelpark. Zondagmiddag gaan zij voorop in een promo-skeelerrondje. Naast senioren doen ook junioren A en B en kadetten mee aan de NK’s.

Marcel Scheperkamp, disciplinemanager inlineskaten KNSB. “Achterveld en Vondelpark zijn twee topplekken voor inlineskaten. In Achterveld heb je een uitdagend 380 meter parcours met asfalt, klinkers, drempels en snelle bochten, in een gezellig dorp waar het publiek de wedstrijden van dichtbij kan beleven. En een NK in het Vondelpark, dat is natuurlijk een droom van elke inlineskater.”

Als het een succes wordt, wil de KNSB het sprintevenement volgend jaar uitbreiden, bijvoorbeeld door ook een NK Marathon Inlineskaten in Amsterdam te houden. 

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 juli wordt in Rijssen het Daikin NK Inlineskaten Baan verreden bij Skeelervereniging Rijssen.

Programma’s

Vrijdag 24 juni Daikin NK Weg (Achterveld)

15:00 uur One Lap
18:00 uur 5.000 meter (Kadetten)
18:30 uur 8.000 meter (Junioren B)
19:00 uur 10.000 meter (Junioren A/ Senioren)

Zaterdag 25 juni Daikin NK Marathon (Achterveld)

15:15 uur Marathon Masters Dames en Heren
17:00 uur Marathon Junioren B Dames
18:00 uur Marathon Junioren B Heren
19:15 uur Marathon Junioren A /Senioren Dames
20:30 uur Marathon Junioren A /Senioren Heren

Zondag 26 juni Daikin NK 100 meter sprint (Vondelpark, Amsterdam)

14:00 uur Series Dames en heren
15.15 uur Halve finale Dames en Heren
16.30 uur Finales Dames en Heren

Meer informatie over de wedstrijden vind je op schaatsen.nl:
schaatsen.nl/daikinnkinlineskatenachterveld/

schaatsen.nl/daikinnkinlineskatenvondelpark/