'Skaten is zó leuk dat ik het nog beter wil leren'

Vrijdag 20 augustus 2021
Van SKATETIJD! wordt ieder kind blij. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat de jeugd van het asielzoekerscentrum in Leersum met volle teugen heeft genoten van een middag ‘op de rollers’. Een zeer geslaagd initiatief van buurtcoaches, schaats- en inlineskatevereniging Woudenberg SVW en de KNSB, dat al geruime tijd door heel Nederland kinderen wil laten genieten van sportief bewegen via clinics.

Jongens en meiden, variërend in leeftijd van zes tot achttien jaar, maakten kennis met een sport die voor de meesten volstrekt onbekend was: inlineskaten. In twee groepen van pakweg vijftien kinderen leerde iedereen de grondbeginselen van het schaatsen op straat, in dit geval het schoolplein in de buurt van het azc. "Leuk om te zien hoe sommige kinderen voor het eerst skates zagen en geen benul hadden wat ze ermee konden doen, totdat ze de eerste meters weg reden", vertelt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB.

"Je had de gezichten moeten zien van die kids toen ze als verrassing een diploma aan het eind van de clinic kregen. Of ze nou uit Syrië kwamen, of uit Pakistan, ze gingen allemaal op in hun poging het skaten onder de knie te krijgen." Iets wat in de meeste gevallen vrij aardig lukte, zo constateerde Teun Breedijk, de voorzitter van SVW. Hij had een programmaatje in elkaar gedraaid en regelde vanuit zijn club een instructeur.

"Normaal proberen we de kinderen een beetje te leren vallen of te remmen, maar omdat deze groep over weinig of geen skate-ervaring beschikte, hebben de nadruk gelegd op het skaten. De reacties waren in elk geval prachtig. De een vond het grappig, een ander noemde het mooi, en een derde zei na afloop het graag nog eens te willen doen. Daar doe je het voor", aldus Breedijk, die betwijfelde of het initiatief zijn vereniging nieuwe leden zal opleveren.

"Och, het is belangrijk de sport te promoten, dat is ook de taak die een schaatsclub heeft. Wij hebben ons ten doel gesteld om jaarlijks van dergelijke dagen te organiseren voor de schoolgaande jeugd van de Utrechtse Heuvelrug. Zo helpen we de jeugd bijbrengen dat het leuk én belangrijk is te bewegen. Deze activiteit paste prima in dat palet. Ik denk niet dat ik er straks nieuwe leden door kan begroeten, maar dat vind ik niet zo erg hoor."