Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Shorttracktalent Jenning de Boo krijgt aanmoedigingsprijs KNSB na wereldtitel

Gepubliceerd vrijdag 28 oktober 2022

Jenning de Boo heeft als Talent van het Jaar 2022 de KNSB Aanmoedigingsprijs Shorttrack ontvangen. De 18-jarige Groninger kreeg de prijs, een cheque van 500 euro en een bronzen beeld, omdat hij vorig jaar juniorenwereldkampioen werd op de 500 meter in Gdansk.

Die juniorenwereldtitel was een historische prestatie. Nooit eerder behaalde een Nederlandse man als shorttracker een individuele podiumplek bij het WK Junioren. De Boo: “Mijn doel was om in Gdansk A-finales te rijden en stiekem hoopte ik wel op een podiumplek, maar dat het goud werd had ik nooit verwacht. Ik ben nog steeds enorm blij en trots op die titel natuurlijk.”

De talentenprijs van de KNSB kwam als een verrassing, die hij direct na de ochtendtraining van het Wadro KNSB Talent Team Noord in ontvangst mocht nemen. Naast de cheque van 500 euro was dat dus een bronzen beeldje, gemaakt door kunstenaar Gerrit van Emous. “Ik wist eigenlijk niet dat deze prijs bestond. Ik vind hem mooi, ben er ongelooflijk blij mee.”

Foto Martin de Jong

Jenning de Boo geldt als een groot talent, met name op de sprint, dat op drie disciplines uit de voeten kan: shorttrack, langebaan en inlineskaten. Die laatste tak van sport heeft hij even op pauze gezet, omdat hij afgelopen voorjaar zijn vwo-examen wilde afronden. Dat lukte, waarna De Boo geneeskunde ging studeren in Groningen. Maar die studie heeft hij, in overleg met coach Dave Versteeg en zijn ouders, toch maar even on hold gezet. 

De combinatie van studie en topsport bleek al gauw erg zwaar en het multitalent heeft zichzelf juist dit jaar weer grote sportieve doelen gesteld. Het wordt zijn laatste seizoen als junior, waarin hij niet alleen zijn wereldtitel als shorttracker hoopt te prolongeren. “Ik wil zowel bij shorttrack als langebaan goud winnen op het WKJ. Ik moet me natuurlijk eerst nog zien te plaatsen, maar je moet hoog inzetten, zeg ik altijd. Op beide disciplines wereldkampioen worden, dat is mijn doel.”

Jenning de Boo en zijn teamgenoten van Wadro KNSB Talent Team Noord
Foto’s Martin de Jong

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?