Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Shorttrackster Avalon Aardoom moet stoppen met topsport

Gepubliceerd dinsdag 3 maart 2020

Shorttrackster Avalon Aardoom (22), die sinds 2018 deel uitmaakte van de nationale selectie, moet haar loopbaan als topsporter om gezondheidsredenen stoppen. Ze vertrekt binnenkort naar Canada, waar ze vooral weer gezond wil worden. “Natuurlijk zou ik het liefst blijven shorttracken, maar het gaat gewoon niet meer.”

Avalon is geboren met een hartafwijking, waaraan ze op haar zestiende werd geopereerd. Met die handicap slaagde ze er toch in door te breken naar de nationale shorttracktop, wat haar in het voorjaar van 2018 een plekje opleverde in de nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter. Haar droom, deelname aan de Olympische Spelen, leek binnen handbereik.

Avalon werd ambassadeur van de stichting Hartekind. Haar verhaal, van hartpatiënte tot topsporter, kreeg veel aandacht in de media. Maar afgelopen jaar kreeg ze te kampen met zware fysieke tegenslag. Een hersenschudding, opgelopen bij een valpartij waarbij ze beide knieën in het eigen gezicht kreeg, luidde een maandenlange periode van onzekerheid in.

Toen Avalon tijdens een fietstraining bewusteloos in de berm belandde, moest ze al haar sportactiviteiten staken. “Schaatsen is er sindsdien helemaal niet meer bij, want da’s hartstikke gevaarlijk als je op elk moment ‘uit’ kan gaan”, vertelt Avalon.

Wat volgde was een periode vol medische onderzoeken. De uiteindelijke diagnose was dat er opnieuw/nog steeds een hartafwijking is die Avalon parten speelt. Ze heeft intussen een implantaat gekregen, dat haar hart de komende tijd gaat monitoren.

“Vreselijk balen, want mijn olympische droom is in duigen gevallen. Dat zal ik moeten verwerken en daarvoor ga ik binnenkort naar Canada. Ik zal daar werken aan mijn herstel en laat er nader onderzoek verrichten. Ik heb geen idee hoe lang dit gaat duren, maar hoop vooral weer snel gezond te worden.”

Avalon, die de komende tijd nog gesponsord blijft worden door DOOR en Bisnez, heeft haar huisje in Heerenveen (naast Thialf) opgezegd. Het visum voor Canada is onderweg, ze hoopt nog deze maand te vertrekken. Het shorttrack zegt ze vaarwel, met pijn in het hart. “Ik was echt heel klein toen ik al hardop zei dat ik naar de Spelen wilde, zo klein dat er geen schaatspak was dat echt strak zat. De droom leek haalbaar, maar het is helaas anders gelopen.”

Avalon is te volgen via Instagram, Facebook en www.avalonaardoom.nl.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?