Met de sport is niks mis. Shorttrack is snel, opwindend, spannend, onvoorspelbaar, bikkelhard en sensationeel. Juist daarom wil de internationale schaatsbond (ISU) de discipline naar een hoger plan tillen, met meer allure, om grotere sponsoren te strikken en meer publiek te bereiken. Geschoeid op de Amerikaanse leest, oftewel: waarom de World Cup vanaf komende winter de Shorttrack World Tour zal heten.
Foto: Vincent Riemersma
Dezelfde competitie, maar in een ander, veel flitsender format. TeamNL dat voortaan als de Dutch Lions wordt aangekondigd. Of de Koreaanse strijders die de geuzennaam Tigers zullen dragen. De Amerikaanse Eagles en de Belgische Ice Bears zijn straks ook van de partij, wanneer eind oktober in Montréal het startsignaal klinkt voor de eerste ronde van de World Tour. Suzanne Schulting en haar teamgenoten komen dan het ijs op in een oranje-blauwe outfit met een brullende leeuw aan de voorzijde van het pak. De Amerikaanse uitrusting wordt gekenmerkt door de afbeelding van een woest kijkende adelaar, en we kunnen allemaal verzinnen hoe een tijger of een drakenkop eruit zal zien op de borst van een Koreaanse respectievelijk Japanse rijder.
“Herkenbaarheid, consistentie en uniformiteit, dat zijn de kenwoorden voor deze make-over van de sport shorttrack”, zo legt Jeroen Kraaij, de commercieel directeur van de KNSB, uit. Hij is nauw betrokken bij het proces rondom de re-styling van de wereldbeker, en kan zich dan ook prima verplaatsen in de gedachtegang van de ISU. Wat de internationale bond nastreeft, is een serie van grote shorttrackwedstrijden over de gehele wereld van meer grandeur te voorzien.
Foto: Vincent Riemersma
“Wat we tot afgelopen seizoen zagen, waren World Cups die qua organisatie, locatie, accommodatie, en (tv-)exposure nogal van elkaar konden verschillen. Dat kan anders, beter, door het consistenter aan te pakken. De World Tour voert zo meteen een logo dat op en rond alle evenementen is te zien. Alle uitverkoren ijsstadions worden op identieke wijze ‘aangekleed’, de communicatie over de wedstrijd verloopt overal hetzelfde, en dat geldt ook voor de tv-coverage. Uniformiteit en herkenbaarheid, dat trekt ook sponsoren aan”, aldus Kraaij, die verder weet dat in de toekomst de World Tour-evenementen alleen aan zogenoemde A-locaties zal worden toegewezen.
De World Tour 2024-2025 doet komende winter zes landen aan, waaronder Nederland. De Tour start in Montréal (Can), van 25 tot en met 27 oktober. Een week later verhuist het circus naar Salt Lake City (1-3 november) in de Amerikaanse staat Utah. Dan is er een pauze van vijf weken, voordat de competitie wordt hervat in het Chinese Beijing (6-8 december), gevolgd door Seoul (Korea, 13-15 december). Tilburg heeft de eer om het vijfde evenement in de serie van zes te organiseren. Het wedstrijdweekend staat gepland van vrijdag 7 tot en met zondag 9 februari 2025. De laatste ronde is toebedeeld aan Milaan, als opwarmer voor de Olympische Winterspelen van 2026. In de Italiaanse stad wordt er van 14 tot en met 16 februari geschaatst.
Foto: Vincent Riemersma
Het ‘labelen’ van de deelnemende teams zoals de Amerikaanse sportcultuur dat al decennialang kent (in het honkbal, ijshockey, basketbal en Amerikaans football) leidt tot een grotere aantrekkingskracht op de shorttrackfans. De ISU krijgt daarbij assistentie van het Londense marketingbureau LBA dat de wereldvoetbalbond (FIFA), de Europese variant daarvan (UEFA) of de volleybalbond tot zijn klanten mag rekenen.
Kraaij: “LBA helpt bij het creëren van een standaard signatuur. Naast de uniformiteit in communicatie heeft elk land dat meedoet aan de World Tour een naam gekregen die tot de verbeelding spreekt van zowel de atleten, de sponsoren als de fans. Dat geldt ook voor het design van het shorttrackpak wat betreft de kleur en afbeelding. Waarbij het niet onbelangrijk is te vermelden dat alle landen via een afvaardiging van de atleten inspraak hebben gehad bij de keuzes.”
Suzanne Schulting, die al op het ijs heeft gereden met de nieuwe outfit, is positief verrast over het ontwerp. "Het pak is mooier uitgevallen dan ik had verwacht. In het begin was ik een beetje sceptisch toen ik het design zag", bekent de drievoudig olympisch kampioene. Wat de World Tour zal brengen, kan ze niet zeggen. "Ik heb er nog niet echt verwachtingen van. Ik zie het wel."
Lees ook: Tilburg maakt zich klaar voor ISU Shorttrack World Tour