Schoonrijders maken nieuwe start na opheffing LVS: Je kunt het blijven doen!

Maandag 04 september 2023

Schoonrijden is de oudste discipline binnen de schaatssport, sinds 2013 erkend als cultureel erfgoed. Het blijkt niet eenvoudig het schoonrijden levend en levendig te houden. Toch is recent een nieuwe start gemaakt. “We hebben van de nood een deugd gemaakt. Misschien betekent dit een revival.”

Aan het eind van het vorige schaatsseizoen klonk de noodklok. In maart zou wel eens het allerlaatste nationale kampioenschap zijn verreden… De in 1946 opgerichte Landelijke Vereniging van Schoonrijders (LVS) hield per 1 juli op te bestaan, daags na de uitgestelde viering van haar 75ste verjaardag. Het LVS-bestuur gaf tevens sturing aan de sectie Schoonrijden binnen de KNSB, die zo ook een stille dood dreigde te sterven. Zonder organisatie heb je geen wedstrijden, en zeker geen NK… Wie zou de handschoen oppakken?

“Wij hebben bij de LVS jaren gezocht naar nieuwe bestuursleden, daar is hard aan getrokken, maar het lukte gewoon niet om die te vinden”, zegt Pleunie Korteland. “Je bent als vereniging veel bezig met regeltjes, terwijl je liefst je tijd steekt in het schaatsen. De meeste schoonrijders zijn al wat ouder, heel blij dat ze nog op de schaats staan en zo van onze sport kunnen genieten. Ze hebben het vaak druk met ander vrijwilligerswerk, of met oppassen op de kleinkinderen.”

Geluk bij een ongeluk: met het opheffen van de LVS viel de werkdruk weg, die hoort bij het runnen van een vereniging. Op advies van Martijn Hagens, verenigingsadviseur bij KNSB Sportparticipatie, werd besloten alleen een nieuw sectiebestuur binnen de KNSB te formeren. Daar bleken wel genoeg enthousiaste schoonrijders toe bereid, waarbij de zes trainingsgroepen elk een vertegenwoordiger leveren. Korteland: “Een mooie oplossing, waarbij van de nood een deugd is gemaakt.”

Team Dordrecht-Utrecht 'in de koets' bij de NK Schoonrijden 2021 - Foto Huub Snoep

“Wij zijn vol ambitie en willen de komende winter veel energie steken in de promotie van het schoonrijden”, vertelt Yvonne Nieboer, secretaris van het kersverse sectiebestuur schoonrijden, die de kar trekt samen met Fie van Onna (voorzitter) en Ria Kraaimaat (penningmeester). “We willen ook jongere mensen enthousiasmeren voor het schoonrijden, onder meer door het geven van demonstraties.”

Verspreid over het land zijn zes trainingsgroepen actief. Samen zijn ze goed voor zo’n 150 schoonrijders, die trainen op de ijsbanen van Hoorn, Alkmaar, Zoetermeer, Dordrecht, Utrecht en Heerenveen. De zes opereerden tot 1 juli onder de vlag van de LVS. Nadat die is opgeheven, hebben drie groepen zich aangesloten bij reguliere schaatsverenigingen. Twee oriënteren zich nog op een nieuwe organisatievorm. In Utrecht is vol elan een nieuwe club opgericht: de Vereniging van Schoonrijders (VVS). “Het schoonrijden is niet dood, we zijn springlevend”, benadrukt Nieboer.

Lees het volledige verhaal over de nieuwe start van de sectie schoonrijden op schaatsen.nl.

Schoonrijden bij het pittoreske Kinderdijk - Foto Jan Vermeer
Foto's Huub Snoep en Jan Vermeer