Schaatswereld neemt afscheid van Ger Boelsma sr

Woensdag 25 mei 2022
De schaatswereld heeft op 16 mei afscheid genomen van Ger Boelsma sr, die na een kort ziekbed op 92-jarige leeftijd is overleden. Boelsma heeft een grote rol vervuld in de ontwikkeling van de schaatssport in Den Haag en het Gewest Zuid-Holland en was ook vele jaren landelijk actief binnen de KNSB.

Ger Boelsma’s wieg stond in Friesland, maar hij groeide op in Amsterdam. Voor zijn studie werktuigbouwkunde verhuisde hij naar Delft, waarna hij altijd in de regio Den Haag is gebleven. Zijn zoons Ger en Menno werden goede schaatsers die zowel op langebaan als shorttrack actief waren; laatstgenoemde nam in 1988 deel aan de Olympische Spelen.

Ger Boelsma sr. was als voorzitter van de Delftse Kunstijsbaan Vereniging (DKIJV) in 1973 betrokken bij het opzetten van een organisatie-structuur op het Haagse schaatscentrum De Uithof. Boelsma werd baancoördinator en huurde het ijs zodat de verenigingen konden trainen en wedstrijden rijden.

In de vele jaren dat hij actief was heeft hij (mede) vele honderden wedstrijden georganiseerd op baan-, gewestelijk, nationaal en internationaal niveau. Hoogtepunten hierbij waren:

WK allround  1979 Den Haag       winnaar Beth Heiden          (USA)
EK allround   1983 Den Haag       winnaar Hilbert v.d.Duim    (NED)
WK allround  1986 Den Haag       winnaar Karin Kania           (DDR)
EK allround   1988 Den Haag       Tomas Gustafson                (SWE)

Als  bestuurslid van de Stichting De Uithof heeft hij bijgedragen aan het tot stand komen van de overkapping van de 400-meterbaan en de uitbreiding van het schaatscentrum met een skibaan en een speciale trainingshal voor het shorttrack.

Ook voor de destijds nieuwe tak van de schaatssport, shorttrack, heeft Ger Boelsma veel betekend als organisator, jurylid, scheidsrechter en harde werker die het hele land door reed met een aanhangwagen vol kussens om op veilige wijze demonstraties en wedstrijden te kunnen houden.

Hij was vele jaren lid van de Landelijke Technische Commissie Shorttrack (voorloper van het huidige sectiebestuur) en de tuchtcommissie van de KNSB. Boelsma heeft een grote bijdrage geleverd aan het tot stand komen van reglementen voor zowel het shorttrack, als de andere takken van de schaatssport en de algemene reglementen en statuten van de KNSB.

Als lid van de ‘club van 20’, een groep van enthousiaste schaatscoryfeeën (met onder anderen schaatsfabrikant Viking Jaap Havekotte sr, ijsbaandirecteur Jan Klok, oud-KNSB voorzitter Karel Verbeek, oud-KNSB-directeur Jurjen Osinga en oud-schaatser Henk van der Grift) reisde hij de hele wereld over naar grote schaatstoernooien als World Cups, EK’s en WK’s.