Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Schaatstrainer Wiebe Kort (76) overleden

Gepubliceerd zaterdag 13 maart 2021
Voormalig schaatstrainer Wiebe Kort is op 24 februari overleden in Appelscha. Hij werd 76 jaar. Kort was liefhebber van het water, zowel vloeibaar als bevroren.

Wiebe Bauke Kort werd op 8 mei 1944 geboren in het Friese Kortezwaag en was met name een bekend gezicht in de nationale zeilwereld. Naast zeiler – in 1970 werd hij Nederlands kampioen in de Zestienkwadraat-klasse en won negen keer de Sneekweek – was Kort ook begenadigd zeilmaker. Van 1965 tot en met 1980 trainde Kort de gewestelijke schaatsselectie in Friesland en Jong Oranje. Hij begeleidde onder anderen Ria Visser, Alie Boorsma, Akke Falkena en Grietje van der Meer.

“Als schaatser was hij niet goed genoeg voor de top, maar hij had een mooie techniek. Daarom adviseerde Jeen van den Berg hem om trainer te worden”, vertelt zijn vrouw Jellie Kort-van der Schaaf in de Leeuwarder Courant. Het echtpaar was 46 jaar getrouwd. “Wiebe kreeg aanbiedingen uit Canada en Duitsland, maar wilde niet weg uit Friesland.” De twee zonen Thijs en Erik hebben hun vaders zeiltalent meegekregen. Ze hebben tientallen Nederlandse kampioenschappen en Sneekweken op hun naam geschreven.

De laatste jaren kampte Wiebe Kort met een afnemende gezondheid vanwege Lewy body dementie, maar hij bleef tot zo lang het kon actief. Op 76-jarige leeftijd overleed hij in Appelscha.

Foto: Martin de Jong

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?