Schaatsplezier voor iedereen in Thialf op eerste Daikin Warmste Winterdag

Woensdag 08 februari 2023

Zo’n 400 mensen met een beperking beleefden in Thialf een zondag vol schaatsplezier, zowel actief als passief, tijdens de eerste Daikin Warmste Winterdag. Dit evenement, een initiatief van het Fonds Gehandicaptensport, vond plaats in de schaduw van de Daikin NK Afstanden. Hele gezinnen beleefden een ontspannen dagje uit in Heerenveen.

Op en rond het ijs zag je deze 5de februari alleen maar stralende gezichten. In vier groepen van honderd deelnemers kwamen de gehandicapte sporters in actie in de ijshockeyhal van Thialf. Daar hadden medewerkers van de Sven Kramer Academy een Elfstedenparkoers uitgezet, compleet met bruggetjes om overheen te klunen of onderdoor te glijden. Oud-schaatsster Barbara de Loor gaf clinics en zag alle deelnemers stralen.

Bij de koek-en-zopie stond ook Nike Boor te genieten, als directeur van het Fonds Gehandicaptensport. “Hartstikke fijn dat dit nu weer door kan gaan”, zei hij. De Daikin Warmste Winterdag is immers het vervolg op een oude traditie, die onder de vorige KNSB-hoofdsponsor de KPN Schaatsvriendendag heette. Vanwege storm (2020) en corona (de jaren daarna) werd het evenement na 2019 steeds geannuleerd. Met steun van Daikin en Univé werd, in samenwerking met House of Sports, misschien wel een nieuwe traditie gestart.

“Met deze dag laten we zien dat iedereen aan sport kan doen, zelfs schaatsen, wat ook voor mensen zonder beperking best een moeilijke sport is”, zegt Boor. “Hier zie je dat iedereen kan meedoen. Heb je een hulpmiddel nodig, zoals een schaatsframe, dat is niet erg. Heb je een maatje nodig om je te begeleiden op het ijs? Dat regelen we. Vandaag kan iedereen genieten en een leuke dag beleven.”

Het Fonds Gehandicaptensport werkt al even samen met de KNSB. Die samenwerking zal worden uitgebreid, om meer mensen van de schaatssport te kunnen laten genieten. Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB, mocht met dank aan Univé een cheque van 1000 euro aan het FGS uitreiken. “Dit is een mooie dag, waar wij als KNSB graag een vervolg aan geven”, zei Trouw.“Uiteindelijk willen we dat onze sport ook toegankelijk is voor mensen met een beperking. Want iedereen verdient een club.”

In Thialf, waar feestkapel De Blaasbalgen voor extra ambance zorgde, ging het vermaak rustig door. Langs de ijshockeybaan kon men ook ‘sneeuwballen’, ‘ijspegels’ vangen en virtueel skiën met een VR-bril op het hoofd. Als afsluiter van de actieve sessie: op de foto met Pompie, de mascotte van Daikin, de sponsor die het evenement enthousiast heeft omarmd. “Ik vind het zelf een fantastisch initiatief, supermooi om dit te kunnen faciliteren”, zei Edwin Hoogerwerf, managing director van Daikin Nederland. 

Daarna was het tijd om in de grote hal van Thial te gaan kijken naar de verrichtingen van Irene Schouten, Patrick Roest en al die andere toppers. Zij streden om de nationale titels. Vanaf de tribune leefden de deelnemers aan deze Warmste Winterdag enthousiast mee.

Jurre Trouw (KNSB, links) en Jellie Ponne (Univé, rechts) overhandigen de cheque van 1000 euro aan Nike Boor, directeur van het Fonds Gehandicaptensport. FOTO'S HOUSE OF SPORTS/WOUTER ROOSENBOOM