Schaatspeloton strijdt op nieuwjaarsdag in Amsterdam om de nationale titels bij Mobiel.nl NK Marathon kunstijs

Woensdag 21 december 2022

Wie wordt de opvolger van Jorrit Bergsma als Nederlands kampioen marathonschaatsen op kunstijs? En is er één vrouw die Irene Schouten van haar zevende nationale titel op een rij kan afhouden? Op 1 januari zullen we het weten. Dan strijdt het peloton op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam om de nationale titels op de Mobiel.nl NK Marathon.


Het marathonschaatsen stond vorige week volop in de belangstelling, dankzij de eerste marathon van dit seizoen op Nederlands natuurijs. In het Friese Burgum pakten Gary Hekman (Reggeborgh) en Maaike Verweij (Albert Heijn Zaanlander) de overwinning. Helaas bleef het (voorlopig) bij deze ene marathon op Nederlands natuurijs. 
 
De schaatsers-van-de-lange-adem kijken daarom reikhalzend uit naar het Nederlands kampioenschap op kunstijs, dat dit jaar voor het eerst Mobiel.nl als naamgever heeft. Traditiegetrouw wordt de titelstrijd verreden op nieuwjaarsdag. De laatste keer dat Amsterdam de plaats van handeling was, was in 2016, met Arjan Stroetinga als winnaar. De vorig jaar gestopte Fries is absoluut recordhouder met zeven nationale titels.
 
Mannen
Op ijsbaan De Meent in Alkmaar was het vorig jaar Jorrit Bergsma die zich mocht laten huldigen als Nederlands kampioen. Voor zijn opvolging staat een aardig rijtje kanshebbers klaar. De broers Bart en Evert Hoolwerf (Reggeborgh) horen bij de favorieten, net als hun ploeggenoot Hekman, die in topvorm steekt en de afgelopen weken vier zeges op een rij boekte. Titelverdediger Bergsma zelf zal zijn huid echter duur verkopen. Hij stapte afgelopen zomer over naar Team Jumbo-Visma, de ploeg die dit seizoen nog geen zege boekte, maar die met Bergsma en sprinter Harm Visser ook zeker een gooi naar de titel zullen doen. 
 
Jarenlang was de formatie van Royal A-ware onverslaanbaar bij de NK’s en coach Jillert Anema zal nu ook slechts tevreden zijn bij een overwinning. Hij kan inzetten op zijn belangrijkste pionnen Jordy Harink, Sjoerd den Hertog, die bij de NK al twee keer tweede werd, en Daan Gelling. In de ongetwijfeld spannende strijd moet het publiek ook rekening houden met gevaarlijke outsiders als Luc ter Haar (Bouwselect/Bouwpartners) en natuurlijk Jeroen Janissen (OKAY/KPMS), die in Amsterdam de openingswedstrijd van dit seizoen won.  
 
Vrouwen
Bij de vrouwen zijn alle ogen gericht op Irene Schouten, de koningin van de Spelen van Beijing, die na de World Cups langebaan weer even terugkeert in het peloton. De Noord-Hollandse die met zes nationale titels recordhoudster is, won dit seizoen alle (drie) marathons waaraan zij aan de start verscheen. Het is dus logisch dat zij de topfavoriet is op 1 januari bij deze Mobiel.nl NK Marathon.
 
Afhankelijk van het wedstrijdverloop zou ook een van Schoutens ijzersterke teamgenoten met de eer kunnen strijken in Amsterdam. Maaike Verweij liet vorige week in Burgum zien dat ze het zelfs in haar eentje kan en dan heeft Albert Heijn Zaanlander ook nog Marijke Groenewoud en Arianna Pruisscher in de gelederen. Het wordt een zware kluif voor de concurrentie om Schouten c.s. van de winst af te houden. Belangrijke uitdager is de formatie van BDM/BTZ, met Esther Kiel in topvorm, Ineke Dedden, Merel Bosma en Elsemieke van Maaren. De vrouwen van Van Ramshorst Renault zullen vast de aanval kiezen, met onder anderen Eline Jansen en kersvers uurrecordhoudster Femke Mossinkof. En dan zijn er nog altijd enkele outsiders als Paulien Verhaar (Bouwbedrijf De Vries), Sharon Hendriks (A6.nl/Groot in auto’s) en Beau Wagemaker (Skadi).
 
Neo-senioren
Voordat de senioren van start gaan, zullen ook de neo-senioren strijden om de nationale marathontitels. Voor de mannen keert dit NK terug, na een jaar afwezigheid wegens de coronapandemie. Bij de vrouwen is het de allereerste editie van het NK voor neo’s.
 
Tickets en tv
Het belooft hoe dan ook een dag vol spanning en spektakel te worden. Heb je op Nieuwjaarsdag genoeg van het bankzitten, oliebollen eten en staren naar het schansspringen uit Garmisch-Partenkirchen, kom dan lekker naar de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. Daar kun je alle marathontoppers van heel dichtbij zien schaatsen om de nationale titels. Tickets kosten 10 euro (t/m 15 jaar gratis), online te koop via de ticketshop van schaatsen.nl
 
De NK-wedstrijden bij de senioren zijn (grotendeels) live te volgen via de NOS, zowel op tv via NPO1 als op internet via NOS.nl. Actuele informatie, inclusief uitslagen direct na afloop, vind je op schaatsen.nl.
 
Programma
Het programma van deze Mobiel.nl NK Marathon 2023 ziet er als volgt uit.
13.15 uur: Neo-senioren vrouwen - 60 ronden
14.15 uur: Neo-senioren mannen - 100  ronden
15.45 uur: Senioren vrouwen - 100 ronden
17.15 uur: Senioren mannen - 150 ronden