Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Schaatskalender 2021/2022

Gepubliceerd zaterdag 7 augustus 2021
Het schaatsseizoen 2021/2022 staat alweer voor de deur en zowel de internationale als de nationale wedstrijdkalender is vastgesteld. Wil jij weten wanneer de volgende grote wedstrijd is? Bekijk de schaatskalender van seizoen 2021/2022 dan hier

Langebaan  
Voor de langebaanschaatsers begint het seizoen van 8 tot en met 10 oktober met een internationale wedstrijd in Beijing. Drie weken later vindt het Daikin NK Afstanden (29 tot en met 31 oktober) plaats in Heerenveen. In november en december zijn de eerste vier ISU World Cups. 

Tussen Kerst & Oud en Nieuw (26 tot en met 30 december) vindt het Olympisch Kwalificatietoernooi plaats in Heerenveen, waar de startbewijzen voor de Winterspelen worden verdeeld.  

Daarna zijn, ook in Thialf, de ISU EK Afstanden van 7 t/m 9 januari. Op 22 en 23 januari is het Daikin NK Allround & Sprint in Heerenveen. Twee weken later beginnen de Olympische Spelen in Beijing (4 tot en met 20 februari). 

Als toetje volgen daarna nog de WK Allround & Sprint in het Noorse Hamar (3 t/m 6 maart) en de World Cup Finale in Heerenveen, waarmee de langebaanschaatsers op 12 en 13 maart weer het seizoen afsluiten. 

Shorttrack 
De shorttrackers beginnen een week eerder dan de langebaanschaatsers, namelijk van 1 t/m 3 oktober met een ‘thuiswedstrijd’ in Heerenveen, de International Invitation Cup. In oktober en november zijn de eerste 4 World Cups, die tevens gelden als olympische kwalificatiewedstrijden. De laatste van de vier vindt plaats in Dordrecht (25-28 november). 

Ronde jaarwisseling (31 december-2 januari) wordt er gestreden om de Nederlandse titels in Leeuwarden tijdens het Daikin NK Shorttrack. Twee weken later (14 t/m 16 januari) strijden de shorttrackers in Dresden om de Europese titels. Spoedig daarna zal het Nederlandse team afreizen naar Azië voor de Winterspelen (4 t/m 20 februari).  

In het Canadese Montréal wordt van 18 t/m 20 maart nog gestreden om de wereldtitels bij het WK Shorttrack, de laatste wedstrijd van het seizoen 2021-2022. 

Kunstrijden 
Voor de kunstrijders staat een reeks ISU Grand Prixs op de agenda tussen oktober en december. De GP-finale is tussen 9 en 12 december in Osaka (Japan). 

In eigen land vindt van 13 t/m 16 januari de Lumière Cup in Eindhoven plaats, een wedstrijd voor synchroonschaatsers die de status heeft gekregen van ISU Challenger. 

Als alles volgens verloopt, heeft Nederland voor het eerst sinds 1976 weer een kunstrijdster aan de start op de Winterspelen in Beijing. Voordat het zo ver is, wordt van 10-16 januari in Tallinn (Estland) het EK verreden.  

Marathon 
Het marathonpeloton, dat vanwege corona een winter zonder wedstrijden achter de rug heeft, trapt het nieuwe seizoen traditiegetrouw af in Amsterdam, De ouverture op de Jaap Eden-ijsbaan staat gepland op zaterdag 23 oktober.  

Van 2 tot en met 5 december vindt de Trachitol Trophy plaats; de finale van deze vierdaagse wedstrijd is in Alkmaar.  Het NK Marathon op kunstijs, dat zoals elk jaar gepland staat op 1 januari, wordt verreden in Alkmaar.  

Natuurlijk hoopt iedereen weer op natuurijs in eigen land, met misschien zelfs een NK. Op de agenda staan alvast wel de wedstrijden op het natuurijs van de Oostenrijkse Weissensee (27 januari t/m 2 februari) en het Zweedse Lulea (18 t/m 21 februari). Het peloton werkt daar zes Grand Prix-wedstrijden af, met de Alternatieve Elfstedentocht op 2 februari en de GP-finale op 21 februari.  

Het seizoen eindigt voor de marathonrijders op 12 maart in Leeuwarden, met de finale van de competitie om de KNSB Cup.  

Bekijk het volledige wedstrijdoverzicht op schaatsen.nl/kalender

Tickets voor de evenementen in Nederland worden verkocht via schaatsen.nl/tickets.  

Ben jij een fan van schaatsen? Bekijk dan de toffe items in onze webshop

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?