Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Rotterdamse clubs ondanks corona enthousiast over clinics

Gepubliceerd vrijdag 5 februari 2021
Om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met schaatsen, shorttrack en inlineskaten werden vorig jaar in Rotterdam op basisscholen tientallen clinics georganiseerd. Schaatsvereniging Rotterdam en Schaats & Inline Lansingerland werkten hierbij samen met het Sportbedrijf Rotterdam. Ondanks de lastige omstandigheden vanwege het coronavirus kijken beide clubs positief terug op de clinics.

Om in te haken bij de WK Shorttrack in maart van dit jaar – inmiddels verplaatst van Rotterdam Ahoy naar Dordrecht – namen de KNSB en het Sportbedrijf Rotterdam het initiatief verschillende clinics voor basisschoolleerlingen in Rotterdam te organiseren om zo de schaats- en inlineskatesport te promoten. SV Rotterdam, al betrokken bij de EK Shorttrack in 2017 en Schaats & Inline Lansingerland werden gevraagd om mee te helpen bij de clinics. De verenigingen waren meteen enthousiast en verleenden hun medewerking.

“Het Sportbedrijf Rotterdam staat in contact met veel basisscholen en heeft de clinics ingepland. Er is een speciaal lespakket uitgewerkt voor de kinderen. Wij zijn voor de tweede lockdown in december van vorig jaar een viertal dagen op scholen aanwezig geweest om clinics te geven. Die clinics werden onder meer gegeven door onze jeugdleden, die hiervoor vanuit de KNSB een opleiding aangeboden hebben gekregen zodat ze handvatten hadden over hoe je training aan kinderen geeft. Alles bij elkaar opgeteld zijn er de afgelopen maanden wel meer dan 100 scholen aangedaan”, legt Harry Roetman van Schaats & Inline Lansingerland uit.

Het Sportbedrijf Rotterdam zorgde voor de benodigde materialen, waar de verenigingen gebruik van konden maken. Volgens Jacolien Vogelzang van SV Rotterdam zijn de clinics, ondanks de extra maatregelen vanwege het coronavirus, goed verlopen. “Zowel de scholen als de kinderen hebben heel enthousiast op de clinics gereageerd. Er heeft een groep van acht kinderen een proefles gevolgd, vanwege de sluiting van de ijsbaan in Rotterdam konden verdere proeflessen niet doorgaan. Maar als het weer mag en kan, gaan we de scholen weer actief benaderen met de mogelijkheid een skateclinic te geven.”

“Clinics zorgen in ieder geval voor zichtbaarheid van de sport onder kinderen”

Zichtbaar zijn

Vanwege het coronavirus zijn er sinds de tweede lockdwon op 19 december geen clinics en proeflessen meer gegeven. Het is afwachten of de clubs deze nog kunnen voortzetten later dit jaar. Toch denkt Roetman dat alle inspanningen de moeite waard zijn geweest. “Na de clinics hebben alle leerlingen via het Sportbedrijf Rotterdam een kraskaart meegekregen. Zij konden hiermee een prijs winnen, maar zich ook opgeven voor proeflessen bij ons en SV Rotterdam. In totaal hebben 12 kinderen een proefles gevolgd bij ons. Daar zijn nog geen nieuwe leden uit voortgekomen, maar dat hadden we ook niet verwacht omdat we grenzen aan Rotterdam en niet in de stad zitten. Maar alleen het feit dat we zichtbaar zijn en de sport promoten is voldoende reden om clinics te geven.”

Niet geschoten is altijd mis

Zowel Schaats & Inline Lansingerland als SV Rotterdam blijft zich dit jaar inzetten om kinderen te enthousiasmeren voor het schaatsen of inline-skaten en zo nieuwe leden te werven. De clubs gaan in het voorjaar onder meer samen trainingen geven op de nieuwe inlineskatepiste. “Ons streven is zoveel mogelijk mensen op skates of schaatsen krijgen. We gaan daarom in het voorjaar ook open skatedagen organiseren. Via het Sportbedrijf Rotterdam zijn we nu in contact gekomen met de basisscholen en hen willen we als het weer mogelijk is zeker opnieuw benaderen voor clinics”, aldus Vogelzang.

Ook Roetman geeft aan dat het geven van clinics voor Schaats & Inline Lansingerland voor herhaling vatbaar is. “We laten onszelf zien. We vinden dat het altijd slim is clinics te geven. Ook leidt het niet direct tot een toename in het aantal leden. Je zorgt in ieder geval voor zichtbaarheid van de sport onder kinderen. Niet geschoten is altijd mis, dus wij blijven doorgaan met clinics geven en proeflessen organiseren.”

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?