Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Renate Groenewold benoemd in Technische Commissie ISU

Gepubliceerd vrijdag 26 oktober 2018

Nederland krijgt weer een afgevaardigde in de Technische Commissie (langebaan) van de ISU. Renate Groenewold, oud-wereldkampioene allround, is door de internationale schaatsunie benoemd als vertegenwoordiger van de coaches. Dat heeft de ISU vandaag bekendgemaakt.

 

De Technische Commissie is een belangrijk orgaan binnen de ISU. Als bij het langebaanschaatsen reglementen worden veranderd, de internationale kalender wordt aangepast of de opzet van toernooien wijzigt, dan bereidt de TC dit uitgebreid voor. De laatste jaren was Nederland niet vertegenwoordigd in de Technische Commissie.

De KNSB heeft Groenewold afgelopen jaar gepolst voor de functie, die graag haar medewerking toezegde. “Ik heb een enorme liefde voor de schaatssport”, zegt de 42-jarige Drentse. “Ik ben actief schaatsster geweest en heb als coach in de sport rondgelopen. Ik vind het reuze interessant om de sport nu als bestuurder te dienen.”

Bij de KNSB is enthousiast gereageerd op het besluit van de ISU. “Het is altijd goed om dicht bij het vuur te zitten”, zegt Herman de Haan, directeur-bestuurder van de  KNSB. “Het is voor ons, als grootste land in het langebaanschaatsen, enorm belangrijk om invloed te kunnen uitoefenen op besluitvorming binnen de ISU.”

De laatste twee jaar had Nederland geen afgevaardigde meer binnen de TC-langebaan van de ISU. Jildou Gemser had die functie zes jaar bekleed, maar zij schoof binnen de ISU door naar de Commissie Opleidingen. Renate Groenewold zal spoedig op gesprek gaan bij Alexander Kibalko, voorzitter van de TC, om de inhoud van haar nieuwe werk te bespreken.

 

“Ik heb er in elk geval veel zin in”, zegt Groenewold. “De schaatssport gaat mij aan het hart. Ik heb altijd wel ergens een mening over en dan kun je van de zijkant blijven roepen, maar je kunt ook kijken of je binnen een organisatie zaken kunt bereiken. Dat is wat ik nu ga proberen. Het schaatsen wordt wereldwijd beoefend, maar we moeten er wel samen voor zorgen dat onze sport aantrekkelijk blijft. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen.”

Renate Groenewold schaatste van 1998 tot 2010 op het hoogste niveau. Haar grootste succes, naast twee zilveren olympische medailles, was de wereldtitel allround die zij behaalde in Hamar 2004. Na haar actieve loopbaan werd ze coach: Groenewold richtte in 2010 haar eigen schaatsteam op, het latere Corendon. Sinds 2016 werkt Groenewold als zelfstandige, die haar opgedane ervaring als topsporter en –coach inzet voor derden. Afgelopen jaar was ze nog nauw betrokken bij de poging om het WK Wielrennen naar Noord-Nederland te halen.

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?