Rémon Kwant pakt drie nationale titels op Daikin NK Inlineskaten

Zondag 29 augustus 2021
De Daikin NK Inlineskaten op de baan kende op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus verschillende winnaars in de vijf disciplines, maar één man stak er bovenuit. Rémon Kwant was drie keer de sterkste. Bij de junioren won Patricia Koot drie onderdelen. De Bertus Dokter Piste in Heerde, van Skeelerclub Oost Veluwe was voor de vijfde keer het strijdtoneel van de NK. Die vereniging organiseerde dit samen met de KNSB. Door de coronamaatregelen was het evenement verplaatst van begin juni naar dit weekend.
Foto: Neeke Smit

500 meter

Op de 500 meter bij de vrouwen wachtte Lianne van Loon tijdens de eerste dag een zware klus tegen een drietal van de Friese selectie. Vorig jaar wist ze het onderdeel dankzij een goed voorbereide tactiek met Manon Kamminga op haar naam te schrijven, deze keer moest ze het in haar eentje opknappen. Des te gelukkiger was ze dat ze haar titel prolongeerde. "Vorig jaar deed ik het inderdaad samen met Manon, maar nu presteerde ik het echt helemaal zelf." Patricia Koot won de titel bij de junioren.

Bij de mannen ging de overwinning naar Rémon Kwant. De inlineskater uit Meppel moest bij de start rekening houden met Kay Schipper, die wel erg snel van de startstreep vertrok. "Misschien wel iets té snel", analyseerde Kwant de race. "Normaal ben ik als snelste weg, maar misschien stond ik nu een beetje te slapen." De sprinter zette alle zeilen bij en kon de West-Fries nog achterhalen. Kwant pakte de kop en gaf die niet meer af. Schipper kon zich goed handhaven op de tweede plek en thuisfavoriet Glenn Nijenhuis pakte het brons. Timo Lamme was de beste junior.

Afvalkoers

Een Nederlandse titel op de puntenkoers had hij al, op de afvalkoers was het nog niet eerder raak voor Ruurd Dijkstra. Vrijdagavond pakte hij de overwinning op overtuigende wijze. Ruurd was zijn ploeggenoten en meervoudig kampioenen Luc ter Haar en Crispijn Ariëns in de laatste rondes te snel af. Twee jaar geleden in Wervershoof won Dijkstra al eens de Nederlandse titel op de puntenkoers, nu was hij ook op de afvalkoers de beste. De Nederlandse titel bij de junioren werd een prooi voor Ewout Beijeman.

Bij de vrouwen was er een clean sweep voor de Friese selectie. Berber Vonk zegevierde voor Maya de Jong en Fleur Veen. De specialiste op de lange afstanden was in de tactische bespreking vooraf als kopvrouw aangeduid en vervulde die rol met verve. Voor Vonk was het haar eerste titel op de piste. Patricia Koot pakte de titel bij de junioren A.

200 meter

De Nederlandse titel op de 200 meter ging voor de derde keer op rij naar Moniek Klijnstra. De Friezin noteerde in de finale als enige een tijd onder de 20 seconden. Ze pakte daarmee voor het eerst drie Nederlandse titels in één seizoen. In Rotterdam wist ze bij de Daikin NK Inlineskaten op de weg al kampioen te worden op de 100 meter en de one lap. Het jonge talent werd tevens Nederlands kampioene bij de junioren A. 

Rémon Kwant zegevierde bij de mannen en scoorde daarmee zijn tweede titel van het weekend. Net als vorig jaar pakte hij het goud bij de mannen. In de finale zette hij de klok stil op 18,392, genoeg voor de overwinning. Thuisfavoriet Glenn Nijenhuis, luid aangemoedigd door het publiek, pakte het zilver. Bij de junioren B gingen de Nederlandse titels naar Marieke de Vries en Bret Groot.

1000 meter

De 1000 meter werd ook gewonnen door Rémon Kwant. Kay Schipper eindigde als tweede. Opvallend was de bronzen plak voor Teun de Wit. Nog geen half jaar geleden zat hij in de lappenmand met een complexe heupblessure. Dokters gaven hem nog geen tien procent kans op volledig herstel. “Als je ziet waar ik vandaan kom is het wel een beetje onwerkelijk.” De titel op de kilometer bij de junioren A ging naar Gijs Kamp.

De titel bij de vrouwen ging naar Lianne van Loon, die van kop af de laatste drie ronden vol doortrok. Patricia Koot won bij de junioren.

Puntenafvalkoers

Voor Crispijn Ariëns uit Heerde waren de NK een thuiswedstrijd. Hij won de puntenafvalkoers bij de mannen. Luc ter Haar eindigde als tweede en Marthijn Mulder werd derde. Bij de vrouwen werden de eerste drie plaatsen ingenomen door inlineskaters van het KNSB Talent Team Noord. Eén werd Fleur Veen, twee Lotte Veenstra en drie Maya de Jong.