Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Regels langebaanschaatsen aangepast door wijziging ISU-reglement

Gepubliceerd vrijdag 14 oktober 2022

De internationale schaatsunie (ISU) heeft in de zomer van 2022 een aantal reglementswijzingen doorgevoerd voor de langebaan. De regels gelden ook voor het nationaal reglement (daar waar naar het internationale reglement wordt verwezen). Let op: deze wijzigingen zijn al van kracht en zullen vanaf de IJsselcup en de 3de mass start wedstrijd komend weekend in Deventer (15/16 oktober) worden nageleefd. In dit artikel staan de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Bij de mass start wordt schaatsers verzocht om de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen van het moment van het betreden van het ijs tot het verlaten van het ijs. Foto SCS/Soenar Chamid

Over de interpretatie van de reglementswijzigingen heeft begin deze maand internationale afstemming plaatsgehad. Dat is gebeurd na de eerste gezamenlijke ISU Referee en Starters course, die van 29 september tot en 2 oktober werd gehouden in Wolvega/Heerenveen. Onderstaand overzicht is niet volledig, maar het is bedoeld als hulp voor schaatsers, coaches, OC’s en scheidsrechters. Het bevat de wijzigingen die impact hebben op reguliere Nederlandse wedstrijden. Lees voor een volledig overzicht het Nederlands reglement, waarin de wijzigingen duidelijk zijn gemarkeerd.

Veiligheidsmaatregelen bij de mass start en teamsprint

De veiligheidsmiddelen voor de teamonderdelen zijn aangepast. In Communication no. 2477 van de ISU is beschreven dat alle delen van het lichaam, uitgezonderd het gezicht, bedekt moeten zijn gedurende de wedstrijd. Dat betekent: vanaf de start van de afstand tot het finishen van de laatste schaatser bij de mass start, voor de teamonderdelen geldt dit zolang de schaatser onderdeel is van het team. De (inter)nationale scheidsrechters van Nederland hebben afgesproken dat in het kader van de veiligheid bij de mass start de schaatsers wordt verzocht om de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen van het moment van het betreden van het ijs tot het verlaten van het ijs.
Rule 228: Mass start en team races 

Loting bij Sprintkampioenschappen

Als er op dag 2 van een sprintkampioenschap herschikking nodig is, omdat een schaatser zich heeft afgemeld of teruggetrokken, gaat artikel 240/artikel 101 boven artikel 245 (withdrawal from the start after draw. Entry of substitutes). Concreet geldt dat bij sprintkampioenschappen de schaatser de tweede omloop van elke afstand in een andere baan rijdt dan tijdens de eerste omloop. 
Rule 240 Drawing at World Championships en artikel 101 Sprintkampioenschappen. Tijdens de laatste ledenraad van de KNSB is een voorstel hierover behandeld en aangenomen. 

Niet tijdig aan de start verschijnen

Bij het te laat of niet tijdig aan de start verschijnen heeft de scheidsrechter nu de mogelijkheid om de schaatser te waarschuwen. De scheidsrechter mag ook de schaatser die te laat of niet tijdig aan de start is verschenen diskwalificeren of aanmerken als niet gestart (DNS). 
Rule 253 At the start – 2. Call to the start 

Uitvoering van de wissel bij teamsprint

In de reglementen van de teamsprint staat beschreven dat: 
‘2.6. Changeover to the next assigned Skater in the Team must take place between the beginning of the finishing straight of the Team and before the entry to the curve. The beginning and end of the changeover area will be suitably marked (e.g., by cones).
De wissel tussen de leidende schaatser en de schaatser die de leiding overneemt dient voor het einde van het wisselstrook van het team plaats te hebben gevonden. Concreet betekent dit: als de schaatser(s) (rode/gele armband) aan het eind van het wisselvlak aan de binnenzijde van hun baan rijden en de schaatser die de leidende positie verlaat (witte armband) aan de buitenzijde nog voor hen rijdt, is de wissel correct uitgevoerd. De leidende schaatser is op dat moment geen onderdeel meer van het team.
Rule 256 Organization of Team Competitions – 2. Teamsprint 

Waarschuwing van de scheidsrechter

Op grond van rule 216 is het mogelijk geworden dat de scheidsrechter wegens onsportief gedrag een waarschuwing kan uitdelen (RW: warning by the Referee). Nationaal is afgesproken dat de procedure op dezelfde wijze gaat als beschreven in artikel 110 waarnemers en protesten/bezwaren en protestprocedures. Deze waarschuwing moet worden bekendgemaakt en worden opgenomen in het protocol van de wedstrijd.
Rule 216 Duties and powers of the Referee 

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?