Publiek mag gratis binnen bij Challenge Cup en NK Kunstrijden 2023 in Tilburg

Donderdag 22 december 2022

Liefhebbers van het kunstrijden hebben gratis toegang bij de Challenge Cup 2023. In het IJssportcentrum Tilburg kunnen zij van 23 t/m 26 februari weer enkele wereldtoppers van dichtbij in actie zien. Het grootste kunstrij-evenement op Nederlandse bodem wordt, zoals de laatste jaren gebruikelijk is, samen met het Nederlands Kampioenschap verreden.

In de praktijk betekent dit dat in elke categorie de hoogst gekwalificeerde Nederlandse rijd(st)er zich Nederlands kampioen(e) mag noemen. Bij de dames verdedigt Lindsay van Zundert, de Brabantse die in Beijing deelnam aan de Olympische Spelen, haar nationale titel. Bij het paarrijden kan het NK een spannende strijd worden tussen Michel Tsiba/Daria Danilova en Dmitry Epstein/Nika Osipova. Bij het ijsdansen zullen Alessio Galli/Hanna Jakucs en Sherim van Geffen/ Chelsea Verhaegh het tegen elkaar opnemen voor de Nederlandse titel.
 
Welke buitenlandse rijders in Tilburg aan de start verschijnen is nog niet bekend. De laatste jaren golden vooral Japanse wereldtoppers, onder anderen Shoma Uno en Rika Kihira, als publiekstrekkers. Voor hen is de Challenge Cup steevast de laatste mogelijkheid om zich te kwalificeren voor het WK Kunstrijden, dat dit jaar plaatsvindt in het Japanse Saitama (20 t/m 26 maart). Onze eigen kunstrijders uit jongere categorieën krijgen bij de Challenge Cup/NL een unieke kans om wedstrijdervaring op te doen in een internationaal deelnemersveld.
 

Tilburg
De Challenge Cup/NK Kunstrijden verhuisde vorig jaar vanuit Den Haag naar Tilburg. De KNSB heeft met de gemeente Tilburg afspraken gemaakt voor drie jaar: ook in 2024 vindt het evenement in Midden-Brabant plaats. Bij de organisatie werkt de schaatsbond nauw samen met de Tilburgse kunstrijverenigingen TKV en SKY. Dankzij financiële steun van de gemeente Tilburg kunnen toeschouwers bij deze editie gratis naar binnen.
 
“Vorig jaar mochten wij de kunstrijders en hun fans voor het eerst verwelkomen en dat blijven we graag doen”, zegt Maarten van Asten, wethouder Sport van de gemeente Tilburg. “Kunstrijden wint aan populariteit, ook in onze regio. Via de Challenge Cup en NK Kunstrijden helpen wij de sport graag nog verder vooruit. We hopen dat er heel wat toeschouwers zullen zijn eind februari, en die mogen dus allemaal kosteloos genieten van dit prachtige evenement.”

“Het welkom dat we krijgen van de gemeente Tilburg voelt als een warm bad”, zegt Niki Wories, disciplinemanager kunstrijden van de KNSB, die vorig jaar nog als deelneemster aan de start verscheen. “Wij zien dat onze sport een snelle ontwikkeling doormaakt. Stapje voor stapje willen we ook met deze tak van de schaatssport structureel meedoen op het wereldtoneel. De Challenge Cup is met name voor onze jongste rijd(st)ers een uitstekende kans om zich te meten met buitenlandse concurrenten.” 

Deelnemers 
In de loop van februari wordt duidelijk welke (buitenlandse) deelnemers naar Tilburg afreizen. Hierover volgt dan ook een nader persbericht. Actuele informatie hierover vind je steeds op schaatsen.nl/challengecup. Hierop is ook het voorlopige programma reeds te vinden. Voordat het zo ver is, zijn van 23 t/m 29 januari in het Finse Espoo eerst de Europese kampioenschappen. Namens TeamNL nemen daaraan deel: Lindsay van Zundert, Nika Osipova/Dmitry Epstein (paarrijden) en Hanna Jakucs/Alessio Galli (ijsdansen).

Lindsay van Zundert in actie bij de Challenge Cup / NK Kunstrijden van dit jaar.