Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Provincie, gemeente, KNSB en NOC*NSF werken samen aan toekomst van Thialf

Gepubliceerd dinsdag 20 april 2021
Met bijdragen van de provincie Friesland, gemeente Heerenveen, de KNSB en NOC*NSF kan Thialf de komende jaren dé accommodatie voor de schaatssport blijven. Waar Thialf nu in financieel zwaar weer verkeert, zien de betrokken partijen voldoende mogelijkheden om aan een solide toekomst voor het ijsstadion te werken.

Dit staat in het rapport dat Pier Eringa, oud-directeur van ProRail, na gesprekken met KNSB, NOC*NSF en Thialf heeft opgesteld. De betrokken partijen willen zich inzetten om vanaf september volgend jaar samen 1,4 miljoen per jaar aan Thialf bij te dragen. Instemming van achterbannen, gemeenteraad en Provinciale Staten is hiervoor nog nodig.

Eringa: ,,Het is geweldig om te zien hoe de partijen zich willen inspannen om Thialf een gezonde toekomst te gunnen. Dat is goed nieuws voor de hele schaatswereld. Het laat eens te meer de bijzondere positie zien die Thialf in de Nederlandse sportwereld heeft.’’

KNSB en NOC*NSF vinden het van belang te benadrukken dat de betrokkenheid bij Thialf meer is dan een financiële inspanning. De afgelopen coronawinter heeft laten zien welke spilfunctie Thialf in de nationale en internationale schaatswereld heeft. Die positie willen ze verder uitbouwen en versterken.

NOC*NSF zal jaarlijks 2,5 ton extra in Thialf besteden. De KNSB gaat zich inspannen om via nieuwe activiteiten 3 ton extra aan de exploitatie bij te dragen. Een van de plannen is dat de KNSB in Thialf een nationaal trainingscentrum kunstrijden onderbrengt. “Dat is pril, maar we zijn dit serieus aan het bekijken”, zegt Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB.

Hij benadrukt dat de extra inspanningen die de schaatsbond levert, ten goede zullen komen aan zowel de top- als breedtesport. “Die twee kunnen niet zonder elkaar. Het is van groot belang dat beide – de topteams én de Friese schaatsverenigingen – optimaal kunnen functioneren binnen een gezond Thialf. Daar zullen wij met alle betrokken partijen onze uiterste best voor doen”, aldus De Haan.

Thialf is en blijft ook de thuisbasis van de nationale shorttrackselectie. Van belang is wel dat de ijshockeyhal vernieuwd wordt en, met een free standing boarding, ook geschikt wordt voor het houden van NK’s. De provincie Friesland en gemeente Heerenveen, de aandeelhouders van Thialf, beloven die upgrading voortvarend aan te pakken. Samen zullen deze twee overheden bovendien 8 ton structureel bijdragen aan de exploitatie van Thialf.

Een punt van zorg dat Eringa blootlegt, zijn de vervangingsinvesteringen en het groot onderhoud dat de komende jaar nodig is om Thialf te blijven ontwikkelen. Juist dat is nodig voor trainingen en wedstrijden op het hoogste niveau. Het bedrag dat hiervoor nodig is – zo’n 2,5 miljoen euro per jaar – komt bovenop de inspanningen die de betrokken partijen willen leveren.

Thialf kan hier zelf geen bijdrage voor reserveren. Het ijsstadion heeft afgelopen jaar al een forse reorganisatie ondergaan. Nog verder bezuinigen is niet verantwoord. Gezien de nationale en internationale status die Thialf heeft, vindt Eringa het logisch als de nationale overheid hierin een belangrijke rol speelt.

,,Het stadion is er neergezet met geld van de provincie, maar is van nationale betekenis”, aldus Eringa. “Dan past het ook als de Rijksoverheid hier zijn verantwoordelijkheid neemt en met een eenmalige bijdrage zorgt dat Thialf ook de komende tien jaar het ijsstadion kan blijven waar die sporters, het publiek en de overheden trots op zijn.” Provincie en gemeente zullen deze stellingname in een brief voorleggen aan de kabinetsformateur, zodra die aan het werk gaat.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?