Petra Hooijenga aan de slag als nieuwe coach KNSB Talent Team Noord

Zaterdag 08 oktober 2022

Petra Hooijenga (36) gaat per direct aan de slag als talentcoach langebaan van het KNSB Talent Team Noord. De Friezin volgt Ingo Bos op, die is overgestapt naar het Development Team van het Gewest Fryslân. Hooijenga gaat binnen het KNSB Talent Team samenwerken met hoofdcoach Peter Kolder; zij zal de focus leggen op rijders uit Drenthe en Groningen. 

“Ik krijg heel veel energie van het werken met zulke gemotiveerde sporters”, zegt Hooijenga, die deze week in haar nieuwe rol is begonnen. “Dat is fantastisch om te doen, samen met een geweldig team er omheen. Ik hoop dat ik hieraan wat kan toevoegen en dat ik de sporters kan helpen bij een volgende stap in hun schaatsloopbaan.”

Hooijenga werkt sinds haar 18de als schaatstrainer, met jong en oud, op verschillende niveaus. Sinds 2016 doet ze dat voor het Gewest Fryslân, waar ze als stagiair begon en tot deze week hoofdtrainer was van de Friese selectie Junioren C.  De inwoonster van Sint Annaparochie is opgeleid als fysiotherapeut. 

“Voor het opleiden van talenten is niet iedere coach geschikt. Een coach moet beschikken over een scala aan vaardigheden om sporters zowel technisch als mentaal op te kunnen leiden tot topsporter. We zijn als bestuur van KTT-Noord heel blij dat we met Petra een coach hebben gevonden die over deze kwaliteiten beschikt en kijken erg uit naar de toekomst”, zegt Pieter Mast, voorzitter van het KNSB Talent Team Noord, dat traint op de ijsbanen in Heerenveen (Thialf) en Groningen (Kardinge).

De KNSB Talent Teams zijn een belangrijke schakel in de talentontwikkeling voor het schaatsen en inlineskaten. Verspreid over Nederland zijn er nu vijf actief: Noord, Noordwest, Zuidwest, Midden-Oost en Zuid. In een professionele omgeving, dicht bij huis, en met professionele begeleiding kunnen talentvolle atleten topsport en onderwijs optimaal combineren. Het doel van deze KNSB Talent Teams is om jonge talenten soepel door te laten stromen naar de top.

Petra Hooijenga temidden van haar rijders van het KNSB Talent Team Noord.
Foto Martin de Jong