Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Peloton maakt zich op voor finale KPN Marathon Cup in Leeuwarden

Gepubliceerd woensdag 26 februari 2020

Rectificatie – in verband met onjuiste informatie ploegenklassementen

Hoe hebben de marathonschaatsers het zeeijs van het Zweedse Luleå overleefd? Dat gaan we zaterdag 29 februari meemaken in de Elfstedenhal in Leeuwarden. De mannen en vrouwen van de lange adem schaatsen die avond de laatste wedstrijd van het seizoen en het belooft een spannende finale om de KPN Marathon Cup te worden.

Alleen bij de mannen is de strijd al beslist. Bart Hoolwerf (AB Vakwerk), die kan terugkijken op weer een ijzersterk seizoen, heeft 233,2 punten vergaard en is niet meer in te halen. Nummer twee Mats Stoltenborg (OR Quest/Bouw en Techniek, 181 punten) zal wel alle zeilen bij moeten zetten om teamgenoot Daniel Niero (die derde staat met 178,1) van het lijf te houden. Ook Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans) heeft nog goede papieren voor een podiumplaats.

De dagwinnaar in Leeuwarden scoort 35,1 punten voor het klassement. Voor elke ronde voorsprong op het peloton krijgt een rijder 5 punten extra.

Bouwselect is al zeker van de eindzege in het ploegenklassement. Voor dat klassement tellen dit seizoen niet alleen de wedstrijden op kunstijs mee, maar ook die op natuurijs. Per ploeg zijn op de slotdag maximaal 139 punten te verdienen. Bouwselect (met natuurijsspecialist Jouke Hoogeveen in de gelederen) heeft 3068 punten, AB Vakwerk en OR Quest/Bouw & Techniek hebben beide 174 punten achterstand. De strijd om de tweede plaats wordt ongetwijfeld zeer spannend.

Vrouwen
Bij de vrouwen heeft Imke Vormeer (A6.nl Groot in auto’s) de beste papieren voor de eindzege. De Meppelse kondigde vorige week aan dat ze stopt als marathonschaatsster. Zij verhuist naar Schotland, waar haar vriendin Elma de Vries werkt als helikopterpilote, en is erop gebrand om af te zwaaien met de KPN Cup in haar handen.

Vormeer rijdt sinds 2013 in de Topdivisie, behaalde veel podiumplaatsen maar boekte pas dit seizoen haar eerste en enige dagzege, in Groningen. Voor het klassement heeft ze 211,1 punten vergaard en dat zijn er 26,5 meer dan de nummer twee, Jade van der Molen (Palet Vastgoedonderhoud). Kelly Schouten (ZiuZ) maakt met 183 punten ook nog kans op de eindzege. De winnares in Leeuwarden mag 35,1 punten bij haar totaal optellen en ook hier levert elke ronde voorsprong op het peloton 5 punten extra op. Spanning verzekerd!

Bij de vrouwen is A6.nl – Groot in auto’s zeker van de eindwinst in het ploegenklassement. Het team heeft 235 punten voorsprong op Palet Vastgoedonderhoud, dat voor de tweede plaats nog wel de hete adem in de nek voelt van team Turner.

De witte pakken, voor de beste jongeren in het peloton, waren vorig jaar nog een prooi voor Bart Hoolwerf en Bianca Bakker. De 22-jarige Hoolwerf eindigt wederom als eerste in het jongerenklassement. Bij de dames is Marijke Groenewoud (ZiuZ) zo goed als zeker van de eindzege. Alleen Beau Wagemaker (A6.nl) kan haar nog inhalen, maar heeft wel een achterstand van 32,2 punten.

Programma
Het programma voor de finale van de KPN Marathon Cup in Leeuwarden ziet er als volgt uit.
17.30 uur: Beloften heren – 100 rondes
19.00 uur: Topdivisie dames – 80 rondes
20.15 uur: Topdivisie heren – 125 rondes

Actuele informatie over de KPN Marathon Cup-finale is te vinden op schaatsen.nl. Op deze site kun je ook terecht voor een livestream van deze laatste marathonwedstrijd van het seizoen.

Meer nieuws

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?